De strijd tussen de kabelaars en de adsl-aanbieders is nog lang niet gestreden. Beide kampen blijken elkaar zeer goed in de gaten te houden, gezien de snelheidsverhogingen die met de regelmaat van de klok worden doorgevoerd. Sinds februari 2004, toen Webwereld voor het laatst de Nederlandse breedbandmarkt in kaart bracht, is er weer veel ten goede veranderd.

De consument krijgt niet alleen veel meer snelheid voor hetzelfde geld, ook profiteert hij van een duidelijke versoepeling van de voorwaarden. Vorig jaar leken harde datalimieten nog de toon te gaan zetten, maar deze trend is niet doorgezet. Sterker nog: de eerste providers hebben zelfs al afscheid genomen van welke limiet dan ook, inclusief een fair use policy.

Dat komt goed uit, want de consument gebruikt zijn snelle verbinding steeds vaker en steeds frequenter voor het binnenhalen van omvangrijke bestanden, zoals complete muziekalbums of films.

Goedkope pakketten

Klanten van de goedkope instappakketten hebben de afgelopen maanden verhoudingsgewijs het meest geprofiteerd van alle snelheidsverhogingen. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om minimaal een verdubbeling en in een enkel geval zelfs om een verviervoudiging. Zo ging @Home Budget van 64 Kbps naar 256 Kbps. De stijging van de effectieve snelheid (die altijd wat lager ligt dan de officiële) steeg zelfs nog harder: van 52 Kbps naar 238 Kbps, een stijging van bijna 358 procent.

Ook in de hogere regionen boekten zowel kabelaars als adsl-aanbieders een indrukwekkende progressie. De officiële snelheid van het duurste abonnement van XS4ALL via het netwerk van KPN verdubbelde bijvoorbeeld, van 4096 Kbps naar 8000 Kbps. Ook in de dagelijkse praktijk verdubbelde de downloadsnelheid, van 2729 naar 5342 Kbps.

Chello het snelst

Het allersnelste pakket is echter afkomstig van een kabelaar, UPC. Chello Plus biedt volgens onderzoeksbureau iPing, dat in opdracht van Webwereld onderzoek deed naar de effectieve downloadsnelheden, gemiddeld de hoogste snelheid: 6383 Kbps.

Bij het duurste segment is evenwel een kanttekening op zijn plaats, aldus onderzoeker Kyrill Poelmans van iPing. "Bij de zware pakketten gaat de afstand tot de centrale sterk meespelen." Met andere woorden: de ene consument krijgt voor hetzelfde bedrag een gemiddelde snelheid van 6500 Kbps, terwijl de andere op 4000 Kbps kan zitten, afhankelijk van hoever hij van de wijkcentrale zit.

Dit probleem speelt overigens alleen bij adsl; kabel heeft hier geen last van. Dit is ook de reden dat Chello Plus over de hele linie een hoog gemiddelde scoort. De afstand tot de centrale speelt volgens een woordvoerder van UPC 'geen enkele rol'.

Hoog gemiddelde

Bij de iets minder dure pakketten doet Speedlinq het erg goed met de hoogste gemiddelde snelheid. In de categorie 25 tot 40 euro scoort Speedlinq All In 3072 een gemiddelde van 2562 Kbps, terwijl in de categorie 40 tot 60 euro Speedlinq All In 8064 met 5858 de lijst aanvoert. Beide pakketten maken gebruik van het netwerk van Tiscali (BabyXL).

Wie denkt dat met alle verhogingen van de afgelopen tijd de koek op is, komt bedrogen uit. Kabelbedrijven en adsl-aanbieders werken met man en macht aan nieuwe technieken, die nog hogere snelheden mogelijk maken. Ook hierover leest u alles in de pdf-bijlage.