De dienst van data- en telecomdienstverlener Enertel Wireless en provider Dekatel moet op 1 maart 2006 worden gelanceerd onder de naam Vaart Breedband. De twee partijen hebben hiervoor tien locaties gedefinieerd langs de Waal en in Rotterdam.

Met het pakket kunnen schippers een maandabonnement afsluiten dat voor al deze locaties geldig is. Op deze manier zijn zij op de Waal nooit meer dan twee uur varen verwijderd van internettoegang, zo beloven Enertel en Dekatel.

Volgens Erik-Jan Dekker van Dekatel is er bij de Nederlandse binnenvaart, die ruim 4500 schepen telt, een grote behoefte aan betaalbare breedbandtoegang. "Een binnenvaartschip is feitelijk een onderneming, dat regelmatig grote bestanden moet downloaden als Windows-updates, virusscanners of digitale kaarten."

Tot dusver was er volgens Dekker nog geen bevredigende oplossing aanwezig. "Hier en daar zijn wel hotspots, waar men via losse kaartjes op kan internetten. Ook zijn er diensten op basis van umts en edge, die weliswaar een hoge dekking bieden maar nog niet een hoge capaciteit halen."