Dit heeft BreedNet, een project van 14 gemeenten in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, vandaag bekendgemaakt.

Lage kosten

Het ministerie van Economische Zaken, provincies en de gemeenten hebben 3,5 miljoen euro in BreedNet geïnvesteerd, die zal worden besteed aan het informeren van bedrijven en het bij bundelen van de vraag naar glasvezel. De gemeenten Haarlem, Zaanstad, Purmerend, Amsterdam, Hilversum, Almere, Lelystad, Amersfoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Diemen, Uithoorn en de stadsregio Amsterdam doen mee aan het project.

Deelnemende bedrijven en maatschappelijke instellingen in deze gemeenten moeten straks tegen relatief lage kosten een snellere internet- en dataverbinding over een glasvezelnet krijgen. BreedNet heeft al een contract afgesloten met telecombedrijf KPN om de glasvezelverbindingen aan te leggen. Binnenkort zullen kabelbedrijf Casema en glasvezelnetexploitant UNET volgen, vertelt BreedNet-woordvoerster Marloes Drost.

Postcodecheck in Purmerend

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een relatief goedkope glasvezelaansluiting kunnen vanaf eind april een postcodecheck doen op de site van BreedNet. Drost: "Daar zien zij welke glasvezelaanbieders leveren in hun gebied. Telecomaanbieders komen dan met offertes, waaruit de ondernemers kunnen kiezen. Vervolgens gaan de aanbieders het aanleggen."

BreedNet gaat eind april van start in de gemeente Purmerend. Dan zal ook de postcodecheck op de site gereed zijn, aldus Drost.

Aansluitkosten

Het daadwerkelijke 'graven' gebeurt dus op kosten van de aanbieder zelf. De hoogte van hun investeringen in het project zullen afhangen van de vraag. BreedNet heeft met de aanbieders afgesproken dat zij een maximale maandprijs van 275 euro (excl. BTW) mogen vragen voor een 100 mbps-aansluiting. Volgens Drost is dat ongeveer de helft van het huidige markttarief voor een dergelijke glasvezelverbinding. Bedrijven moeten wel rekening houden met eenmalige aansluitkosten van zo'n 1000 tot 3000 euro, afhankelijk van het type bedrijf.

Onacceptabel

Uit onderzoek van Onderzoek en Statistiek (O+S) in opdracht van de afdeling Economische Zaken (EZ) en het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) van de gemeente Amsterdam bleek eind vorig jaar dat lokale it-bedrijven en creatieve ondernemingen zoals reclamebureaus grote behoefte hebben aan glasvezel. Zeven van de tien bedrijven toonde zich geïnteresseerd in een BreedNetaansluiting. Daarentegen vond een even hoog percentage de prijs te hoog en de aansluitkosten van 1000 euro zelfs onacceptabel.

Volgens woordvoerster Drost vinden vooral de piepkleine bedrijfjes van enkele personen de kosten voor glasvezel nog steeds te hoog. "Voor sommige ondernemers is het misschien niet interessant, maar wij willen wel uitleggen wat zij ervoor terug krijgen. Onze medewerkers leggen bedrijfsbezoeken af om dat uit te leggen. Voor grafische bedrijven of de filmindustrie kan glasvezel weer wel de moeite waard zijn", aldus Drost.

Lokale initiatieven

BreedNet Amersfoort is een soort voorloper van het huidige BreedNet-project. Nu doet het lokale initiatief mee met BreedNet, zodat de prijs voor een 100 mbps-aansluiting ook in de gemeente Amersfoort maximaal 275 euro zal worden, in plaats van de huidige 299 euro per maand.

Met andere lokale glasvezelinitiatieven, zoals dat van Multikabel in onder meer Hoorn en Hoofddorp, werkt BreedNet nog niet samen. Drost: "We richten ons echt op de zakelijke markt en maatschappelijke instellingen. De aanbieders hebben ook hun eigen projecten. Voor hen is het interessant, omdat zij niet meer zelf naar geïnteresseerde ondernemers hoeven te zoeken. Wij bundelen de vraag en zij hoeven nog slechts een offerte en glasvezel aan te bieden", aldus Drost.