BREIN eist dat News-Service.com bestanden vooraf filtert voordat ze op haar servers terechtkomen, om zo piraterij te voorkomen. Daarom heeft de piraterijbestrijder de Nederlandse provider News-Service.com aangeklaagd, in een zaak waar de rechter naar verwachting 12 mei uitspraak over doet.

In de behandeling van de zaak op 19

april eiste BREIN een dwangsom van 50.000 euro per dag dat News-Service.com auteursrechtelijk beschermde data zonder toestemming aanbiedt. De huidige notice & takedown-procedure (NTD) is onvoldoende, een pro-actief filterbeleid moet er komen.

Doorgeefluik

Van enige toenadering tussen beiden partijen is totaal geen sprake, blijkt uit een persbericht van News-Service.com van woensdag.

News-Service.com is het "volstrekt oneens" met de verwijten van BREIN, en claimt dat het enkel de technische doorgifte regelt voor Usenet-content, en daardoor niet aansprakelijk is.

BREIN probeert op diverse fronten illegaal downloaden via Usenet onderuit te halen. De stichting sleepte Usenetcommunity FTD (voorheen Usenet-indexeerder) is al voor de rechter, en heeft diverse andere community's/indexers op de knieën gedwongen.

Binaries

Met de aanklacht tegen News-Service.com gaat BREIN voor de andere kant van het Usenet-spectrum: de hoster die de Usenet-bestanden op de servers heeft staan. News-Service.com beheert de servers waarop zogeheten 'binaries' staan. Toegang tot die 'binaries' gaat niet via News-Service.com zelf, maar via resellers die via abonnementen toegang geven tot de servers. Usenet-eindgebruikers kunnen vervolgens bij die resellers terecht voor de juiste links.

News-Service.com beroept zich op een Europese richtlijn (artikel 6:196c lid 4 BW), die stelt dat internetdienstverleners niet aansprakelijk zijn voor de content die gebruikers plaatsen. Mininova beriep zich overigens ook op dit artikel, zonder succes.

Postbedrijf

Patrick Schreurs, technisch directeur van News-Service.com: "Wij faciliteren de toegang tot Usenet en houden ons niet bezig met de inhoud van de berichten op Usenet. De stap van Stichting Brein is vergelijkbaar met het aanklagen van een postbedrijf voor het vervoeren van pakketten met ondeugdelijke inhoud."

Preventief filteren van data, zoals BREIN wilt, is volgens Schreurs "gezien de extreme volumes volstrekt onhaalbaar om de 15 tot 20 miljoen berichten die dagelijks worden uitgewisseld te controleren op inhoud".

Fingerprints

BREIN stelt echter in een verslag van de mondelijke behandeling op 19 april dat een verdacht bestand binnen een paar seconden geopend en herkend kan worden door middel van digitale fingerprints van auteursrechtelijk beschermde werken. News-Service.com zou vinden dat deze techniek nog niet goed genoeg werkt.

Als de rechter op 12 mei een uitspraak doet, dan is dat het eerste rechterlijk vonnis over Usenet in Nederland. Een uitspraak in de zaak BREIN versus FTD wordt ook dit jaar verwacht, waarschijnlijk in de zomer.