De sensoren kunnen veranderingen in het metabolisme waarnemen en de data via een mobiele telefoon naar de behandelende arts(en) sturen. Dit meldt de Sunday Times.

Bij een aantal diabetespatiënten van het Londense St. Mary's Ziekenhuis zal aan het einde van dit jaar een dergelijke chip, die een Pentium microprocessor van vier vierkante millimeter bevat, in hun bovenarm worden geïmplanteerd.

De chip zal zodanig worden geprogrammeerd dat bij er een verandering van de bloedsuikerspiegel automatisch een alarm-smsje wordt gezonden naar de medische staf van het ziekenhuis waar de patiënt in behandeling is.

Bij ernstige problemen kan de patiënt onmiddellijk medisch advies krijgen. Als de patiënten eenmaal vertrouwd zijn geraakt met het systeem, kunnen ze hun eigen medische toestand in de gaten houden.

De sensor kan ook worden gebruikt om mensen met hartaandoeningen en ademhalingsziekten te kunnen observeren. De onderzoekers van het Imperial College onderzoeken mogelijkheden om met behulp van deze technologie chemische wijzigingen in het bloed te detecteren, waardoor het op den duur ook zinvol zal zijn de chip als een soort algemeen waarschuwingssysteem in gezonde mensen te implanteren.

Kostenbesparing

Meer dan een kwart van de Britse bevolking lijdt in meer of mindere mate aan tenminste één chronische ziekte. Dat zal cijfer zal significant rijzen als de vergrijzing toeneemt. Als nu blijkt dat een groot aantal van deze patiënten zo, met minimale tussenkomst van doktoren en verplegend personeel, hun eigen situatie in de gaten kunnen houden, kan dat een grote verlichting betekenen voor het al maar stijgende budget voor de gezondheidszorg.

Oracle ondersteunt het chipproject en heeft software ontwikkeld die compatible is met het nieuwe computersysteem van de Britse National Health Service (NHS), dat circa tien miljard euro heeft gekost. Hierdoor kan alle data automatisch in de patiëntenadministratie worden opgeslagen en door al het medisch personeel in het gehele land worden geraadpleegd.