Twee overnames in de wereldwijde harddiskindustrie baren Brussel grote zorgen. Seagate neemt de harddiskdivisie van Samsung over, terwijl Western Digital die van Hitachi koopt.

Zo wordt het aantal spelers van vijf plots gereduceerd tot drie, van wie twee met aanzienlijke marktmacht. Naast Seagate en Western Digital blijft dan alleen nog Toshiba over.

Markt verstoord

Brussel vreest dat de markt niet meer goed meer functioneert na deze consolidatie. Zo zou Seagate veel controle krijgen op zowel vraag als aanbod van koppen, een cruciaal onderdeel van harde schijven. Samsung koopt namelijk tot nog toe zijn koppen van TDK, maar zal overstappen op Seagate. Dat is een grote klap voor TDK en indirect ook voor Toshiba, dat ook koppen van TDK afneemt.

“Harde schijven zijn de ruggengraat van de digitale economie. De sector heeft al een aanzienlijke consolidatie gehad en de voorgestelde acquisities reduceren de concurrentie verder”, aldus Eurocommissaris Joaquin Almunia, de opvolger van Neelie Kroes bij het directoraat Mededinging.

Voor 10 oktober beslist de Europses Commissie of de beide overnames door kunnen gaan en zo ja, tegen welke voorwaarden.