Het Duitse bedrijf OHB System en het Britse SSTL zijn verantwoordelijk voor de bouw van de satellieten. Daarvoor krijgen de bedrijven een bedrag van 566 miljoen euro. Het Franse Arienspace gaat ze in een baan rond de aarde brengen voor een bedrag van 397 miljoen euro. Voor de lanceringen worden Russische Soyuz-raketten gebruikt.

Het ondersteunen van de systemen wordt gedaan door het Italiaanse ThalesAleniaSpace voor 85 miljoen euro. Alle overige contracten voor bijvoorbeeld de infrastructuur aan de grond zullen halverwege 2010 worden vergeven. In 2014 moet het systeem operationeel zijn en kan uiteindelijk 32 satellieten omvatten, maakte de Europese Commissie bekend.

Kritieke fase

"We bevinden ons nu op een kritieke fase van het Galileo-programma", zegt Antonio Tajani, eurocommissaris van transportzaken tegen de IDG News Service. "We kunnen ons nu concentreren op de echte 'roll-out' en aan de Europese burgers demonstreren dat het satellietnavigatiesysteem van Europa goed op weg is."

Galileo zal in eerste instantie een soort gps-dienst aanbieden en dienen voor opsporingsdoeleinden. Het is de bedoeling dat het systeem accurater wordt dan gps. Ook wil de Europese Unie niet meer afhankelijk zijn van gps, een Amerikaans systeem dat door de overheid afgesloten kan worden voor het publiek tijdens militaire conflicten door de Amerikaanse overheid. Dit is een van de belangrijkste redenen om met een alternatief systeem te komen.