Het eerste onderzoek is een reactie op een klacht van European Committee for Interoperable Systeems (ECIS), een lobbygroep waar onder meer browsermaker Opera deel van uitmaakt. Het onderzoek zal de interoperabiliteit van Windows met andere software onder de loep nemen.

ECIS beweert dat Microsoft weigert om belangrijke interoperabiliteitsinformatie prijs te geven van producten zoals Office en het .Net raamwerk. De EC zal deze beschuldigingen nader onderzoeken en bovendien kijken of Microsoft's Open XML bestandsformaat voldoende interoperabiliteit met concurrerende producten biedt.

De tweede toets kijkt naar de bundeling van software producten met het Windows besturingssysteem. Dit onderzoek vindt plaats op verzoek van opnieuw de Noorse browserbouwer Opera.

Opera had in december bij de EC een officiële aanklacht tegen Microsoft ingediend. De firma beschuldigt de softwaregigant van oneerlijke concurrentie doordat het uitsluitend Internet Explorer als standaard browser met Windows mee levert. Ook zou deze bewust afwijken van standaarden waardoor webpagina in de Opera browser niet correct worden weergegeven.

Ook bij dit onderzoek zal de EC verder kijken dan alleen de browser. Onder meer de integratie met Windows Live en desktop-zoektechnologie zullen nader bekeken worden.

Interoperabiliteit en illegale bundeling stonden ook al centraal in de EC beslissing uit 2004, die Microsoft zonder succes geprobeerd aan te vechten.

Bron: Tom Sanders, Webwereld Bron: Techworld