Nog deze zomer zal Eurocommissaris Almunia van mededinging boetes uitdelen aan verschillende chipmakers, waaronder Philips, Samsung en Infineon, vanwege kartelvorming in de markt voor smartcards, zoals simkaarten, chipkaarten, bankpassen en decoderchips. Dat melden bronnen aan Bloomberg. Rivaal Renesas ontspringt de dans, omdat het in Brussel de klok heeft geluid over de vermeende samenzwering.

Geen schikking maar boetes

Er wordt nu eindelijk haast gemaakt met de zaak, die voorganger Neelie Kroes in 2009 aanzwengelde, anders verjaren de klachten in september. Vorig jaar strandden pogingen om de kwestie te schikken.

Het is dan ook niet verrassend dat Philips en andere aangeklaagde partijen juist trachten de boel te rekken. De Europese Commissie kan maximaal 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf incasseren vanwege in mededingingszaken.

Het is niet helemaal duidelijk in welke periode het kartel zou hebben geopereerd; Philips zette in 2006 de chipdivisie op afstand als zelfstandig NXP, waarin het een minderheidsaandeel heeft.