Volgens Apple ligt het probleem bij ‘application enhancers van derde partijen'. De application enhancer APE van Unsanity zou volgens Apple de boosdoener zijn.

Unsanity ontkent, en claimt dat de nieuwste versie van het platform, 2.0.3, weigert te laden als het 10.5 detecteert. “Ook wordt er geen code vanuit APE uitgevoerd, en APE modules worden niet geladen,” zo stelt Unsanity tegenover Computerworld afgelopen weekend. "De enige manier dat APE er theoretisch mee te maken kan hebben is als ze een versie (1.5.1 of 1.5) gebruiken die ouder is dan twee jaar", schrijft een woordvoerder van Unsanity aan de website. "Maar op een Intel Chip Based Mac kan dat ook niet, want we hebben nog nooit APE uitgebracht voor ICBM zonder systeemversie check." Voorlopig is APE hoe dan ook niet compatibel met 10.5.

Apple raadt aan om OS X opnieuw te installeren, met de archive and install optie. Wat ook kan is het verwijderen van de enhancer software met Terminal.

Omdat APE in het verleden voor problemen zorgde, heeft Apple in maart besloten om geen ondersteuning te bieden voor systemen met de application enhancer.

Maar er lijkt meer aan de hand te zijn met Leopard. In een post op het Apple support forum wordt geklaagd dat Java 1.6 niet compatibel is met Leopard. De Java Virtual Machine voor de Mac wordt door Apple zelf gebouwd, en niet door Sun. Java- ontwikkelaars zullen het nog moeten doen met Tiger. Bron: Techworld