“Met Firefox 3 Bèta 1 in aantocht (release candidates komen snel), wordt het tijd om na te gaan denken over wat nodig is om het definitieve product op de markt te brengen”, zo meldt ontwikkelaar Mike Beltzner in een blogposting op de Mozilla-website. Het QA-team roept vrijwilligers bovendien op voor het ‘stress-testen’ van Bèta 1, wat vaak een teken is dat de release nog maar enkele dagen op zich laat wachten.

Mozilla was oorspronkelijk van plan om Bèta 1 op 31 juli te publiceren, met een tweede bèta gepland voor september. Firefox 3 (codenaam Grand Paradiso) stond oorspronkelijk gepland voor het einde van dit jaar, maar dat lijkt niet echt haalbaar meer. Toen Mozilla vorig jaar de browser opwaardeerde naar versie 2 zaten er ook twee maanden tussen Bèta 2 en de definitieve versie.

Een belangrijke verandering in Firefox 3 is de implementatie van versie 1.9 van de rendering engine Gecko voor het presenteren van webcontent. In deze versie worden belangrijke bugs opgelost en enkele nieuwe web-API’s toegevoegd. Ook wordt er een ‘ping’-attribuut toegevoegd om het klikken op links bij te kunnen houden, een optie die overigens door de gebruiker kan worden uitgeschakeld. Firefox 3.0 zal niet draaien op de platformen Windows 95, 98, Windows Me and Windows NT (versie 4.0 en lager). Dit is een gevolg van het gebruik van de grafische back-end ‘cairo’ in Gecko 1.9 die geen ondersteuning biedt voor de genoemde platformen.

Bron: Techworld