Kleine bedrijven kunnen de bèta van Microsofts nieuwe instapmodel Windows Server Essentials 2012 nu uitproberen. Essentials 12 kan gezien worden als een combinatie van de versies van Windows Small Business Server en Windows Home Server van vorig jaar.

Microsoft presenteert de server-editie als de ideale eerste server voor kleine bedrijven zonder it-afdeling. Essentials 2012 heeft een maximum van 25 gebruikerslicenties waarop het aantal van 50 apparaten kunnen worden aangesloten.

Rekening houden met de cloud

Bij Essentials is grotendeels rekening gehouden met cloud-toepassingen. De server-editie is dan ook uitgerust met het beperkte aantal van twee cpu-sockets. Microsoft houdt er rekening mee dat veel kleine bedrijven kiezen voor deze vorm van dataopslag en heeft dan ook geen Exchange Server meer ingebouwd. Vanzelfsprekend is Essentials aangepast voor een koppeling met Microsofts eigen clouddienst Office 365 en cloudplatform Azure.

Microsoft wil ruimschoots voor de release van Windows 8 de definitieve versie van Windows Server Essentials op de markt uitbrengen. De verwachting is daarom dat de eindversie van Essentials volgende maand al verschijnt en niet veel zal afwijken van deze bèta. De prijs hiervan ligt omgerekend ongeveer op 350 euro.

Veranderingen in het licentiesysteem

Vorige week werd al bekend dat Microsoft het licentiesysteem bij Windows Server 2012 helemaal omgooit. Bedrijven kunnen nu kiezen op basis van de virtualisatiebehoefte. De softwaregigant bracht het aantal licenties hierbij terug naar vier. In het nieuwe licentiemodel van Microsoft voor Windows Server 2012 betalen bedrijven niet langer per virtuele machine. Voor fysieke machines betalen bedrijven overigens nog wel per verbonden computer.