Het project, dat deze week van start is gegaan in Nederland, is gebaseerd op het utility based computing (ubc)-concept – het concept waarbij applicaties en processen niet op een lokale, maar op een centraal beheerde server draaien. Pc-problemen horen, als we Bull mogen geloven, daarmee tot het verleden.

Bedrijven betalen alleen voor het het aantal uren dat een werkplek wordt gebruikt. Voor parttime medewerkers hoeft dus geen fulltime werkplek meer te worden betaald, stelt Bull.

Het basispakket, inclusief hardware, kost bij fulltime gebruik (veertig uur per week) minimaal 40 euro per maand per thin client. De hardwarecapaciteit is volgens de fabrikant online uit te breiden via een self service portal.

Uit de muur

De thin clients die Bull levert worden aangesloten op Jack PC – een wandcontactdoos van het Israëlische Chip PC Technologies. Jack PC heeft vier usb-aansluitingen, aansluitingen voor monitor, muis, headset en microfoon en een 5 volt-uitgang.

Gebruikers kunnen op elke thin client inloggen, thuis werken is eveneens mogelijk. Wat zij wel en niet mogen doen – een headset aansluiten bijvoorbeeld – kunnen bedrijven zelf bepalen en vastleggen in een centraal beheerd bestand.

Volgens Bull is het gebruik zo eenvoudig dat zelfs p&o-medewerkers nieuwe gebruikers kunnen aanmaken. Managers kunnen ook aangeven dat bepaalde applicaties of diensten (zoals Skype) slechts door een select gezelschap mogen worden gebruikt.

Initiatief

"De gebruikte technologieën zijn op zich niet nieuw, de combinatie ervan wel", licht Richard Groenveld, marketingdirecteur van Bull toe. "Bij utility based computing (ubc) komt de it-component letterlijk via een schakelaar het bedrijf binnen, zoals elektriciteit."

Maar ubc is niet voor iedereen bedoeld. "Het project is vooral interessant voor bedrijven die verspreid zijn over meerdere vestingen en meer dan honderd werkplekken hebben", stelt Groenveld. "Ook moeten ze niet al te wilde applicaties draaien: het moet wel gaan om gestandaardiseerde omgevingen."

Volgens Groenveld is het 'werkplek uit de muur'-project een Nederlands initiatief. "Eerdere projecten en een samenloop van omstandigheden hebben ertoe geleid dat deze nieuwe dienst op de Nederlandse markt is gestart."

Vooralsnog heeft Bull een primeur, denkt Groenveld. "Een echte concurrent is nog niet opgestaan." Bron: Techworld