De Tera 100 zal worden gebruikt voor het simuleren van kernproeven, zodat het Franse leger die proeven niet live hoeft uit te voeren. In de supercomputer zitten 140.000 Intel Xeon 7500 processoren en 300 TB aan geheugen. Het filesysteem heeft een throughput van 500 GB en een totale opslagcapaciteit van 20 PB.

De machine is afgelopen woensdag aangezet. Bull verwacht dat het met de supercomputer een piek kan halen van 1,25 petaflops, en dat hij normaal met een snelheid van 1 petaflops kan draaien.

Als de machine afgelopen november al was aangezet, dan zouden die prestaties hem tot de top 3 van de wereld hebben gebracht in de 35ste editie van de Top 500, die volgende week zal worden gepubliceerd tijdens de International Supercomputer Conference in Hamburg. Maar het zal nog zeker tot september duren voordat de machine helemaal goed is ingesteld, dus we zullen tot november moeten wachten, als de 36ste editie wordt gepubliceerd, voordat we te weten komen op welke plaats de machine werkelijk staat.

In ieder geval is het waarschijnlijk dat de Tera 100 de snelste supercomputer van Europa zal worden, omdat nog niemand een snellere heeft aangekondigd. De snelste supercomputer ter wereld staat in Oak Ridge National Laboratory in de VS, en is gebouwd door Cray. Die computer heeft een rekenkracht van 1.759 petaflops.

Bron: Techworld