Palm en Intel hebben steeds meer last van patenttrollen. Dat zijn bedrijven die bewust nieuwe technologieën doorlichten op eventueel gepatenteerde ideeën en technieken en vervolgens een schadeclaim indienen. Dat leidt vervolgens tot rechtszaken en hoge kostenposten. Als een zaak wordt verloren moeten de bedrijven licentiekosten betalen aan de aanklager, die lopen ook vaak hoog op.

RPX biedt geen directe bescherming tegen patentrollen maar bestrijdt vuur met vuur. Het bedrijf koopt technische patenten op die mogelijk kunnen worden gebruikt tegen de bedrijven die een contract hebben getekend met RPX. In het geval van Intel zal RPX bedreigende patenten opkopen om rechtszaken te voorkomen. De patenten komen na het opkopen in handen van Intel.

Microsoft, Cisco en IBM

Aangesloten bedrijven betalen tussen de 35.000 dollar en 4,9 miljoen dollar per jaar, bericht The Register. Dit hangt af van de grootte van het bedrijf. Volgens RPX is het op deze manier aanpakken van patenttrollen in de meeste gevallen goedkoper dan het voeren van één enkele rechtszaak. De patentenmakelaar zegt meer dan 200 miljoen dollar te hebben om meer dan 1300 patenten op te kopen.

Naast Intel en Palm tekenden ook vier kleinere beveiligingsbedrijven een contract met RXP. Veel grote ict-bedrijven hebben al een deal met de patentenopkoper. Het gaat om Cisco, Microsoft, IBM, HP, LG, Panasonic, Sony, Nokia, HTC en Samsung. Hoeveel Palm en Intel kwijt zijn aan de deal is niet bekend.