Dit jaar moet de modulaire smartphone van Google's Project Ara op de markt komen. De eerste varianten van Phonebloks, het oorspronkelijke concept van de Nederlandse designer Dave Hakkens, moeten 50 dollar gaan kosten. Daarvoor koop je enkel het geraamte bij Google. De losse, verwisselbare modules moeten worden ontwikkeld door externe ontwikkelaars.

Zij kunnen hun borst nat maken. Deze beoogde Phonebloks-ontwikkelaars - veelal hobbyisten - staat een langdurig en prijzig traject van bureaucratie te wachten. Elke module zal (vaak per land) eerst goedkeuring vergen bij instanties zoals de FCC, FDA (Pre-Market Approval!), EU (CE-markering!) en voldoen aan de productveiligheidsnormen die bijvoorbeeld bij ons hangen aan de Nederlandse Warenwet.

Hulp van Google?

Google heeft al die tijd nog niet gezegd of het gaat helpen bij het verkrijgen van wettelijke goedkeuring, meldt Computerworld.com. Wel heeft het bedrijf aangegeven dat het verkooppunten heeft voorgeselecteerd. Google heeft behalve een (alweer uitgestelde) deal met 3D Systems voor het printen van onderdelen nog niet gezegd of zij ontwikkelaars zullen helpen bij het fabriceren van onderdelen.

Zij die dat uiteindelijk voor elkaar krijgen mogen hun module aanbieden via de Ara Module Marketplace. Deze Google Play-achtige marktplaats wordt de one-stop-shop voor gebruikers om Ara-modules te kopen en voor de hardware-ontwikkelaars om hun waar te verkopen. Een module dient uiteraard ook te voldoen aan de specificaties van Google's MDK (Module Developers Kit).

Lees verder: 'Phonebloks' al in 2015 op de markt?