Dat melden de initiatiefnemers van Zeewolde op Glasvezel. De benodigde 2500 aanmeldingen werden zaterdag tijdens een informatiemarkt gehaald.

Burgerinitiatief

Investeerder Reggefiber liet tijdens de bijeenkomst via manager Herman van Voorst weten daarmee tevreden te zijn. Het bedrijf gaat nu met de gemeente en anderen partijen overleggen om de start van de aanleg van het netwerk voor te bereiden. Reggefiber legt het netwerk aan. De eerste provider wordt XMS.

Het initiatief voor glasvezel in Zeewolde komt van een groep inwoners. Zij hebben nu de Stichting Open Netwerk Zeewolde opgericht. De initiatiefnemers denken dat de eerste glasvezelkabels begin volgend jaar de grond in kunnen, meldt Omroep Flevoland.

Buitengebieden

De Zeewoldenaren willen ook inwoners van de buitengebieden snelle verbindingen aanbieden. Dat is via glasvezel niet haalbaar vanwege de hoge aanlegkosten. Maar er wordt gewerkt aan straalverbindingen. "TWS Technologies en Network Concepts werken daarvoor samen met Reggefiber en kunnen op deze manier voor zowel de inwoners als bedrijven in het buitengebied tot 1 Gigabit aan verbinding bieden." De Stichting peilt nog het animo voor deze straalverbindingen.

Baas is eigen buis

Een van de eerste glasvezelnetwerken voor consumenten, OnsNet in Nuenen, kwam enkele jaren ook mede tot stand door een initiatief van bewoners die een coöperatie vormden. Daarbij bood destijds het Ministerie van Economische Zaken elk huishouden nog een flinke subsidie. Ook de Nijmeegse wijk Hazenkamp is sinds 2006 'Baas in eigen buis' en omgetoverd tot Glazenkamp.