De Unified Communications Server is de basis waarop het hele Openscape-programma van Siemens voort moet bouwen. De bestaande HiPath applicaties zijn aangepast en kunnen direct in de server worden geïntegreerd in een 'OpenSOA'-omgeving. Tegelijkertijd laat het bedrijf een applicatie los (UC Application) en OpenScape Video voor HD conferencing. De server zal in drie smaken komen: een voor single server, een voor Multi-server en een gehoste versie. Prijs hangt van de omgeving af.

Het OpenScape-programma moet concurreren met UC-implementaties van Cisco (Unified Communication System) en Microsoft (Office Communication Server). Daarin speelt het bedrijf het op heterogene bedrijfsomgevingen en keuzevrijheid, en het beweert dan ook dat het Session Initiation Protocol (SIP) dusdanig gebruikt wordt dat de open standaard geheel wordt benut.

"Anders dan bij andere UC-uitgevers spelen propriety-protocollen bij ons geen rol", zegt Joerg Matiak, consulent bij Siemens. "Op die manier is het mogelijk om het platform van Siemens met elk apparaat te gebruiken." Bovendien, zo beweert hij, kan het zo relatief eenvoudig worden geïntroduceerd in een bestaande infrastructuur.

"Vergelijk het met andere aanbieders: bij een Cisco moet de volledige infrastructuur uit Cisco bestaan wil je de UC van Cisco uitrollen. Dat hoeft bij ons niet." Maar, zo stelt hij wel, uiteindelijk is de volledige functionaliteit met Siemens-apparatuur te garanderen.

Het is volgens Gartner-analiste Bettina Tratz-Ryan een grote claim van Siemens dat ze SIP volledig intact hebben overgezet. "Het protocol is niet zo goed gedefinieerd, en bijna alle SIP-implementaties krijgen aanpassingen mee van fabrikanten waardoor ze toch aan hun oplossingen gekoppeld worden", zegt ze. “Het is extreem moeilijk om puur SIP te gebruiken en tegelijkertijd een rijke functionaliteit te gebruiken.” Ze waarschuwt dat het nog maar afwachten is in hoeverre ze dit tot het einde hebben doorgevoerd. "Met OpenScape, dat eigenlijk al een tijdje bestaat en nu een relaunch voor de kiezen krijgt, is Siemens wel de eerste die hun UC modulair heeft opgebouwd", zegt Tratz-Ryan.

Overigens is de OpenScape-software zelf gesloten, en kunnen applicaties van derden die Siemens onveilig acht, zoals Skype, niet direct in de omgeving geïntegreerd worden. "Anders is de omgeving net zo onveilig als bijvoorbeeld Skype, en dat willen we voorkomen", zegt Gerhard Otterbach, marketing manager bij het bedrijf.

Andere dingen waar Siemens de omgeving mee verkoopt is een SIP-aware firewall, webbased interface en een licentiesysteem dat een uitrol per module mogelijk maakt.

Bron: Techworld