De zaak is aan het rollen gebracht naar aanleiding van een onderzoek door Greenpeace in 2008. De vier mannen zamelden op grote schaal elektronisch afval in bij bedrijven en winkels. De spullen werden verkocht aan handelaren, die het als ‘tweedehands goederen’ verscheepten naar Afrika of Oost-Europa. De vier kregen zo’n 15 euro per apparaat. De spullen belandden uiteindelijk op een vuilnisbelt in onder meer Ghana.

De vier mannen hadden allen een uitkering en hebben volgens de openbare aanklager honderdduizenden euro’s verdiend aan de illegale handel. De politie heeft in aanloop naar het proces geld, huizen en bedrijfspanden van het viertal geconfisqueerd.

Lagere straffen

De leider van het stel, een 34-jarige man uit Deventer, kreeg een jaar cel, zes maanden minder dan twee weken geleden is geëist. Hij was eerder veroordeeld voor een dergelijk delict. De drie andere mannen uit dezelfde plaats kregen werkstraffen van 120 tot 150 uur. Zij hoorden twee weken geleden een jaar onvoorwaardelijke celstraf eisen.

Greenpeace zegt dat de zaak tegen de vier mannen slechts het topje van de ijsberg is. “Het is het begin van de aanpak van een groter netwerk”, stelt campagneleider Ilze Smit namens de organisatie in een verklaring. Volgens Greenpeace wordt de wet die de illegale uitvoer van afval verbiedt, onvoldoende gehandhaafd.

Giftige stoffen

Het afval komt op schroothopen in Ghana terecht, waar kinderen, op zoek naar kostbaar koper, ze uit elkaar trekken. Greenpeace zegt onder meer giftige stoffen als lood, broom en weekmakers aan te hebben getroffen. Bij het verbranden van kabels, om bij het koper te komen, komen giftige dioxinen vrij.

Greenpeace zegt dat een onderzoek van het adviesbureau CREM uitwijst dat slechts 15 procent van afgedankte computerapparatuur bij een erkend recyclingbedrijf terecht komt. De organisatie roept producenten en bedrijven op hun verantwoordelijkheid in deze te nemen.