Xmarks (voorheen Foxmarks) is een browserplugin (op dit moment alleen voor Firefox, maar er wordt gewerkt aan versies voor Safari en Internet Explorer) om bookmarks en wachtwoorden te delen tussen browsers op verschillende machines, door deze op een centrale plek op te slaan. Standaard is dat een server van Xmarks zelf, maar als je er niet voor terugdeinst om zelf wat werk te steken in een webserver waarbij je kunt uploaden met HTTP PUT (zoals een WebDAV server), dan kan je de bookmarks ook gewoon op je eigen server wegschrijven, zonder dat anderen mee kunnen loeren.

Voor het opzetten van een eigen WebDAV server is Apache erg geschikt: de code is stabiel en er is goede documentatie over hoe je het opzet.

Een paar dingen die handig zijn om te onthouden:

* gebruik HTTPS: je wilt niet dat mensen je wachtwoorden voor je WebDAV-server kunnen achterhalen en je bookmarks kunnen lezen of schrijven.

* als je zogeheten "self signed certificates" gebruikt, dan kan het zijn dat je eerst via de browser zelf de WebDAV-server moet bezoeken en het certificaat moet accepteren, voordat Xmarks correct werkt. Je zult dit mogelijk moeten herhalen als het certificaat verandert.

Bron: Techworld