Bij de proef lag het energieniveau 3,5 keer hoger dan bij eerdere botsingen. De proef is een succes, de wetenschappers hadden gerekend op één gebeurtenis per seconde bij de botsing. Maar het resultaat gaf een uitslag van 100 hertz, dat betekent dat er 100 gebeurtenissen per seconde plaatsvonden.

God-deeltje

Na de mechanische problemen met de deeltjesversneller hoopt CERN nu de volgende 18 tot 24 maanden volop te kunnen testen. Er wordt gezocht naar informatie over het Higgs-deeltje (Higgs-boson), ook wel bekend als het God-deeltje. Dit deeltje is een missing link in het verklaren van de samenhang van het universum, maar het is nog nooit waargenomen. Het zou verklaren waarom objecten massa hebben. Als het deeltje niet blijkt te bestaan kunnen de theoriën waarop de deeltjesfysica is gebaseerd in principe de prullenbak in.

Het laten botsen van stralen met duizenden deeltjes heeft het ontstaan van veel kleinere deeltjes tot gevolg. Daarmee hopen de wetenschappers de condities van vlak na het ontstaan van het universum te benaderen.