Het virus sloeg als eerste toe op de afdeling pathologie en verspreidde zich razendsnel over het ziekenhuis-netwerk. Hierdoor moesten veel medewerkers een hoop handelingen handmatig uitvoeren.

Processen als bloed- en weefselverwerking konden niet meer worden uitgevoerd door de computers en ook de verpleegsters moesten samenwerken met de afdeling die het eten verzorgde om ervoor te zorgen dat alle patiënten de juiste maaltijd kregen aangezien de computers, die alle patiëntdossiers bevatte, ook waren besmet.

Onder controle

Inmiddels melden de IT-teams van het ziekenhuis dat alles onder controle is en dat ze hard bezig zijn de boel te herstellen. Zolang niet alles is hersteld zullen sommige medewerkers enkele taken handmatig moeten blijven uitvoeren.

De ondersteuning voor Windows XP is al ongeveer twee jaar beëindigd. Microsoft heeft ook aangegeven dat elk lek dat nu nog gevonden wordt in Windows XP zeker uitgebuit gaat worden door kwaadwillenden. Het bedrijf raadt daarom ook met klem aan te updaten naar Windows 7 of 8.1 maar vooral Windows 10.