De computer staat in het National Supercomputing Center in Tianjin en bestaat uit duizenden grafische chips. Om precies te zijn heeft de Tianhe-1A 7168 Nvidia Tesla M2050 grafische processors (gpu's) met elk 448 processorkernen, bericht PCWorld. Daarnaast heeft de computer 14.336 zeskernige Intel Xeon processors (cpu's).

Volgens de Chinese Nationale Universiteit van Defensietechnologie is de computer "het snelste systeem in China en op dit moment van de hele wereld", blijkt uit de aankondiging van Nvidia. De rekenkracht komt stabiel uit op 2,5 petaflops. Een petaflop staat gelijk aan 1000 biljoen (1 biljard) floating point operations (flops) per seconde. De Tianhe kan in theorie maximaal 4669 petaflops aan als alle gpu's worden gebruikt.

Niet officieel de snelste

China doet het goed op supercomputergebied. In de laatste top 500 van supercomputers die afgelopen juni werd vrijgegeven haalt het land de tweede plek met de Nebulae. Ook dat systeem maakt gebruik van een combinatie tussen Intel cpu's en Nvidia gpu's.

De snelste computer ter wereld was tot afgelopen juni de Jaguar. Een Amerikaans systeem dat 1,67 petaflops haalt. De Tianhe-1A werd twee weken voor het uitbrengen van de lijst aangekondigd en moet nog onafhankelijk gebenchmarkt worden.