Britse doctoren en technologie-experts werken samen aan een apparaatje dat iemand snel kan vertellen of hij/zij besmet is met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Mensen die vermoeden dat zij besmet zijn met een SOA kunnen speeksel of urine op het apparaat smeren, dat zo groot moet worden als een USB-chip, en het vervolgens in een computer of telefoon steken. Die stelt dan binnen enkele minuten de diagnose, zo meldt The Guardian.

Mobiele arts

De SOA-zelftest kan ziektes als chlamydia, gonorroe en herpes ontdekken en vertelt gebruikers die besmet zijn met een SOA waar ze het beste heen kunnen gaan voor een behandeling. Volgens Tariq Sadiq, één van de doktoren die meewerkt aan het project, wordt een telefoon zo een persoonlijke mobiele arts.

De chips moeten omgerekend tussen de 55 cent en 1,05 euro gaan kosten en worden verkrijgbaar in nachtclubs, supermarkten en drogisterijen, net zoals condooms. De apparaatjes maken gebruik van nanotechnologie en microfluïdische chips.

SOA-probleem verkleinen

Zeven Britse organisaties hebben bij elkaar ruim 4,25 miljoen euro in het project gestopt. De organisaties hopen dat het aantal SOA-besmettingen onder de Britse jeugd afneemt door de zelftest. Zij menen dat een groot aantal Britse jongeren zich schaamt om naar een kliniek te gaan en zichzelf daar te laten testen op een SOA. Daarom zouden veel jongeren met een SOA blijven lopen en mogelijk ook weer anderen besmetten.