De Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft patenten op een dataleestechniek waar chipfabrikant Marvell volgens een Amerikaanse rechtbank inbreuk op maakt. Marvell is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,17 miljard dollar. Bovendien vindt de jury dat er 'moedwillig' inbreuk is gepleegd, waardoor de Amerikaanse universiteit het driedubbele kan eisen.

Niks nieuws

Volgens Marvell is de techniek van de universiteit niets nieuws en heeft Seagate patent op een soortgelijke technologie. Tussen 2003 en dit jaar verkocht Marvell 2,34 miljard van de gewraakte chips aan harddiskfabrikant Western Digital. Omdat deze chips volgens de Amerikaanse jury inbreuk plegen op twee patenten van Carnegie Mellon, moet het bedrijf een forse schadevergoeding overdragen.

Marvell's advocaten protesteerden tegen het eindpleidooi van de advocaat van Carnegie Mellon, die de feiten verdraaide en de chipfabrikant vergeleek met een stiekeme dief, zo meldt Ars Technica. Op z'n minst lijkt Marvell een grond voor hoger beroep te hebben. Ook wacht het bedrijf nog op een oordeel over een eventuele nietigverklaring.

Schadevergoeding teruggebracht

Ars Technica wijst erop dat schadevergoedingen die Amerikaanse universiteiten krijgen toegewezen uiteindelijk meestal flink worden teruggebracht tot een lager bedrag. Zo won Cornell University een zaak van HP voor 183 miljoen dollar, waar uiteindelijk 53,5 miljoen van overbleef.

Marvell bakt ARM-SoC's voor onder meer de mobiele markt. Zo was het bedrijf vroeger toeleverancier voor diverse Windows Mobile-toestellen van Samsung en is de BlackBerry Curve uitgerust met een chipset van de Amerikaanse fabrikant.

Carnegie Mellon v Marvell