De Europese Commissie (EC) maakte bekend dat alle betrokken bedrijven een schikkingsvoorstel indienden. De bedrijven die afspraken maakten over de chips zijn Samsung Electronics, Infineon, Hynix Semiconductor, Elpida Memory, NEC Electronics, Hitachi, Mitsubishi Electric en Nanya Technology.

En tiende bedrijf, Micron, ontliep de boete omdat het de kartelvorming in 2002 opbiechtte aan de EC. Vijf andere bedrijven, Infineon, Hynix, Smasung, Elpida en NEC, vroegen om clementie waardoor hun boete slonk. Voor alle bedrijven werd de boete met tien procent verlaagd omdat ze wilden schikken.

Schikken is goed

Joaquín Almunia, eurocommissaris mededinging, wil de bezorgdheid wegnemen over de strafvermindering door de schikking. "Je kan denken dat het gebruik van het woord 'schikking' naast het woord 'kartel' een beetje vreemd staat", zegt Almunia. "Ik leg graag uit dat we geen compromissen sluiten op kartelgebied, met of zonder schikking. Een kartel is de ergste schending van concurrentieregels omdat het doel is samen te spannen tegen de belangen van andere bedrijven en consumenten."

Het is de eerste keer dat de commissie een schikkingsprocedure gebruikt. Volgens de commissie bespoedigt de procedure het onderzoek omdat bedrijven vaak toegeven dat ze fout zaten. Dit heeft tot gevolg dat de autoriteiten hun energie kunnen steken in andere kartelonderzoeken.

Samsung zwaarst beboet

Het collectieve boetebedrag loopt op tot 331.723.800 euro. Samsung wordt het zwaarst beboet met 145,7 miljoen euro, gevolgd door Infineon met 56,7 miljoen en Hynix met 51,5 miljoen. Het kartel was in werking vanaf 1 juli 1998 en 15 juni 2002 en bestond uit "een netwerk van contacten waarin geheime informatie werd gedeeld, meestal onder vier ogen". Hiermee werden de prijsniveau's bepaald.

NEC maakte bekend dat de 10,3 miljoen euro boete geen invloed heeft op de begroting over 2010. Infineon wilde geen commentaar leveren. De andere bedrijven konden niet direct reageren op een verzoek om commentaar van de IDG Nieuwsdienst.

Eerder veroordeeld

Ook in de VS hebben bedrijven onder vuur gelegen wegens kartelafspraken over DRAM-chips in 2005 en 2006. Samsung kreeg een boete van 300 miljoen dollar nadat het bekende schuldig te zijn. Ook Hynix bekende schuld en kreeg een boete van 185 miljoen dollar, Infineon moest 160 miljoen betalen. Vier Infineon-topmannen bekenden ook schuld en kregen gevangenisstraffen van tussen de vier en zes maanden, plus een boete van 250.000 dollar.