ItoM bereidt een miljoenenclaim voor op NXP, vertelt directeur-eigenaar Peter Langendam in het NRC Handelsblad. Hij heeft landelijke bekendheid gekregen als voorzitter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). NXP zou de verkoop van een door ItoM in 2001 ontwikkelde radiochip hebben tegengewerkt.

Het toenmalige Philips Semiconductors (nu NXP) zou het destijds als revolutionair bestempelde radiochipprototype gaan ontwikkelen en marktrijp maken. Daarbij nam het bedrijf een licentie op de chipinnovatie van ItoM. De ontwerp, aanvankelijk aangeduid als 'Chip X' en later als 'TEA 5880'. zou ingezet worden voor de ontvangst van FM-radio.

Eigen chip eerst

In een vonnis van eind vorig jaar concludeerde de rechter echter dat NXP het gebruik van de chip heeft tegengewerkt. Het bedrijf gaf namelijk voorrang aan een zelf ontwikkelde chip. Die zaak is in 2007 aanhangig gemaakt door ItoM.

Vorige week heeft de rechtbank in Den Bosch een verzoek van NXP/Philips verworpen om het vonnis van eind vorig jaar te heroverwegen, meldt NRC Handelsblad. Daarnaast wijst de rechter een expert van TNO aan om zich over het geschil te buigen.