Mobiele chipmaker ARM Holdings brengt binnenkort een nieuw processorontwerp uit waarbij de chip virtualisatiesoftware direct ondersteunt, meldt de IDG-nieuwsdienst. De nieuwe virtualisatiefuncties zijn onderdeel van de nieuwe versie van ARM's Cortex A-chip met de codenaam Eagle. ARM staat op het punt op die chip uit te brengen, aldus ARM-medewerker David Brash tijdens een presentatie op de Hot Chips-conferentie in Californië.

Diverse bedrijven ontwikkelen al hypervisor-software voor het nieuwe chipontwerp, zegt Brash. Onder die bedrijven is ook VMware, de marktleider op het gebied van server-vitualisatie.

Mobieltjes met twee OS'en

ARM-chips staan bekend om hun lage energiegebruik en worden veel gebruikt in telefoons, zoals bijvoorbeeld in de iPhone. ARM maakt de chips niet zelf, maar ontwerpt ze en verkoopt de architectuur aan chipmakers als Texas Instruments. Via virtualisatie zouden ontwikkelaars hun applicaties sneller op verschillende mobiele besturingssystemen kunnen laten werken. Ze hoeven de programma's dan niet langer te porten voor elk type toestel.

VMware heeft eind 2008 al aangekondigd te werken aan virtualisatiesoftware voor mobieltjes, waarmee gebruikers meerdere mobiele OS'en naast elkaar kunnen gebruiken op hun smartphone.

Servers met laag verbruik

Ook in de servermarkt hoopt ARM marktaandeel te verwerven vanwege het lage energieverbruik van zijn chips. Probleem is dat de meeste serversoftware is geschreven voor x86- en RISC-type processoren. Behalve met VMware werkt ARM ook samen met Enea, Green Hills Software, Mentor Graphics, Open Kernel Labs, en VirtualLogix.