Dat maakt de Linux Foundation bekend. VIA maakt processors, chipsets en moederborden, vooral voor laptops en netbooks. Sinds vorig jaar heeft het Taiwanese VIA code van zijn Linux drivers open source gemaakt en nu neemt het de volgende logische stap.

Door lid te worden van de Linux Foundation krijgt VIA de garantie dat de hardware en technologie van het bedrijf worden ondersteunt in de Linux-kernel, meldt de stichting.

Industriebreed

VIA is bepaald niet de eerste chipfabrikant die Linux actief ondersteunt. Grotere concurrenten als Intel, AMD en Texas Instruments zijn al langer lid van de stichting, die verder ook giganten als IBM, HP, Cisco, BT, Google, Nokia en Oracle tot zijn leden mag rekenen.

Chipmarktleider Intel droeg dit voorjaar het beheer van zijn mobiele besturingssysteem Moblin over aan de Linux Foundation. Moblin is de belofte voor de categorie apparaten tussen netbook en mobiel is, de zogenaamde mobile internet devices (MID's), al lijken veel fabrikanten eerder te neigen naar het door Google ontwikkelde Android.