De wereldwijde chipverkoop is in augustus 5 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor, meldt onderzoeksbureau Gartner. Toch is dit lichtpuntje niet genoeg om 2009 te redden voor de chipmarkt.

Zowel de Semiconductor Industry Association (SIA) als onderzoekers iSupply en Gartner zien een nieuwe groei in omzetten pas komen in de loop van 2010. Voor dit hele jaar verwacht iSupply een daling van 16,5 procent vergeleken met vorig jaar. Eerder werd een daling verwacht van 23 procent.

Kleinere voorraden

Volgens de onderzoeksfirma’s ligt de oorzaak in de licht stijgende cijfers in betere afhandeling van de voorraden. Die zijn de afgelopen maanden flink ingekrompen in lijn met de afnemende vraag. Nu zijn het vooral de computer- en telefoonfabrikanten die in de komende maanden een aantrekkende markt voor hun producten verwachten en dus meer chips bestellen.

Volgens de SIA is daarnaast de toenemende verkoop van netbooks een belangrijke marktbeweging geworden. De brancheorganisatie zegt dat 17 procent van alle verkochte notebooks inmiddels een netbook is. Daardoor is de gemiddelde verkoopprijs van pc’s wel met 14 procent gedaald, terwijl de computerkracht met 25 procent is gestegen in het afgelopen jaar.

Recordperiode zonder groei

Volgens iSupply ziet de chipindustrie pas in mei 2010 weer omzetcijfers die stijgen in vergelijking met het jaar ervoor. Die groei is dan maar liefst 20 maanden uitgebleven, een record. In de dotcomcrisis van 2001-2002 duurde het 17 maanden voordat er weer een jaarlijkse groei viel te noteren.

iSupply voorspelt dat de chipindustrie in 2010 met 13,8 procent groeit ten opzichte van 2009. Het duurt echter nog tot 2012 voordat er weer groeicijfers komen die vergelijkbaar zijn met 2007.

Bron: Channelworld.