De pc-processormarkt krabbelt opmerkelijk snel overeind sinds begin dit jaar. De verkoop van chips nam kwartaal-op-kwartaal met 23 procent toe, zegt analistenbureau IDC. De verkoop steeg met 0,3 procent, ofwel 220.000 stuks vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar. Daarmee werd ook een record gebroken, bericht de IDG News Service.

Vooral de relatief goedkope Atom-processor die vooral in netbooks wordt gebruikt, hielp bij de groei in de chipverkoop, maar dat drukte wel de prijs voor verkopers. De gemiddelde prijs per processor daalde met 7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden is door IDC een prijsdaling van 10 procent berekend.

China zorgt voor positieve cijfers

Het marktaandeel van Intel groeide naar 81,1 procent, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. AMD leverde 1,9 procent in en kwam uit op een marktaandeel van 18,7 procent.

IDC is optimistisch over de toekomst en verwacht dat er 300 miljoen processors worden verkocht in 2009. Een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2008. Die projectie wordt ingegeven door continue groei in China, die gevoed wordt door overheidsinitiatieven.