SRWare is kort na de introductie van Chrome aan de slag gegaan met Chromium, de broncode van de Google-browser. Het resultaat is Iron, een gestripte versie van Chrome die beter maar vooral privacyvriendelijker moet zijn dan het origineel uit Mountain View.

Googlevrij

Om een groeiende groep 'Google-paranoïden' te bedienen, hebben de Trendelburgse programmeurs alle verwijzingen en registratiemechanismen van Google uit de browser gesloopt. Zo wordt er geen Client ID, een uniek serienummer, of tijdstempel meer gegenereerd tijdens de installatie, is de omstreden automatische suggestiefunctie in de zoek- en adresbalk geschrapt en gaat er geen melding naar Google als het programma crasht. Ook is de Google Updater, die normaal op de achtergrond draait, verwijderd.

Nieuwe motor

De Duitsers zijn daarnaast nog grondiger te werk gegaan en hebben de 'browsermotor' opgevoerd. Google Chrome maakt gebruik van de rendering engine van WebKit, waarop ook bijvoorbeeld Apple's browser Safari draait. Maar in Chrome zit echter een oude versie, 525.13. Die is in Iron vervangen door de meest recente, versie 525.19.

De rest van de broncode is gelijk gebleven, inclusief de door Google ontwikkelde JavaScript engine V8. Iron lijkt dan ook in eerste instantie als twee druppels water op Chrome. Uiteraard valt Iron, net als Chrome zelf, onder de BSD open source licentie. Opmerkelijk genoeg is de standaard ingestelde zoekmachine in Iron wél Google.

Of de transformatie onder de motorkap veel nieuwe bugs heeft opgeleverd, is nog niet bekend. Volgens de bouwers, of beter verbouwers, is Iron in elk geval 'Der Browser der Zukunft'.

Veilig internetbankieren

SRWare biedt naast de Googlevrije Chromekloon nog andere security-applicaties zoals een encryptieprogramma, proxyserversoftware en een speciale BankingBrowser voor het internetbankieren, die volgens het bedrijf immuun is voor phishers, pharmers, Trojaanse paarden en plugin-kwetsbaarheden.

Meer klonen

Het is niet voor het eerst dat een derde partij aan de slag gaat met de broncode van Chrome. Zo heeft het Amerikaanse CodeWeavers de gloednieuwe Chrome-browser van Google gekloond voor gebruik op Mac en Linux. In dit geval gaat het echter wel om een 'proof of concept'.

Bron: Webwereld Bron: Techworld