De nieuwe versie van Google's internetbesturingssysteem volgt op acht kleinere releases die in het afgelopen jaar zijn uitgebracht. Chrome OS updatet zichzelf, waardoor gebruikers hier weinig van hebben gemerkt. Over zes weken komt de eerste grote update uit, meldt Google, waarbij onder meer integratie met cloudopslagdienst Google Drive komt.

Offline werken

Verder krijgt Chrome OS offline-support voor Google Docs, zodat gebruikers ook aan documenten kunnen werken wanneer ze geen internetverbinding hebben. Nieuwe documenten en wijzigingen in bestaande worden dan automatisch gesynchroniseerd zodra de Chromebook weer online is. Google prijst hierbij ook de 'offline-enabled' apps aan in zijn webstore voor browser Chrome, dat immers het app-platform is voor het internetbesturingssysteem van de zoekreus.

Andere vernieuwingen in Chrome OS zijn een verbeterde mediaspeler, een ingebouwd programma voor fotobewerking en een uploader voor eigen mediaverzamelingen. Ook krijgt het besturingssysteem de mogelijkheid andere computers remote te gebruiken. De Chrome Remote Desktop is nu in bèta en werkt voor Windows Vista en 7, Mac OS X Snow Leopard (10.6) en hoger, en ook Linux. Deze browser-app werkt ook gewoon in Chrome, op Windows, Mac en Linux.

Nieuwe computers

De nieuwe release van Chrome OS heeft ook een nieuwe interface die gpu-versnelling (graphical processing unit) gebruikt. Tegelijk daarmee brengt Google's partner Samsung nieuwe hardware uit: een Chromebook-laptop en Mac mini-kloon Chromebox. Beide computers ondersteunen gpu-versnelling en hebben een Intel Core-processor aan boord, terwijl de eerste Chromebooks het moesten doen met een Intel Atom-chip.

De nieuwe apparaten zijn nu verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Google meldt dat bepaalde andere landen in de komende weken aan de beurt komen. Het is nog niet bekend of en wanneer de nieuwe Chromebooks en de Chromebox in Nederland verkrijgbaar zijn. "Een exacte datum voor Nederland is er nog niet", antwoordt woordvoerder Mark Jansen van Google Nederland.

Update:

Google laat nog aan Webwereld weten dat de gebruikte Intel Core-processor een Celeron is. Het is de begin dit jaar gelanceerde 867-variant die dualcore en dualthreaded is met een kloksnelheid van 1,3 GHz.

Computergebruik gebeurt steeds meer in de cloud, stelt Google: