89 procent van de Chromebooks werd in de Verenigde Staten verkocht, laat het bureau weten. "Deze goedkope apparaten [de gemiddelde prijs bedroeg 338 dollar, red.] zijn een ontwrichtende factor in de markt voor draagbare pc's", zegt analiste Stephanie van Vactor van ABI.

In perspectief

Vergeleken met tablets is het succes van de Chromebook verwaarloosbaar. In 2013 werden 195 miljoen tablets verscheept (cijfer Gartner), terwijl in datzelfde jaar 315 miljoen laptops en desktop pc's werden verkocht (cijfer IDC). Chrome OS leverancier Google durfde het vooralsnog nog niet aan om zelf verkoopcijfers openbaar te maken.

Op de Amerikaanse markt doen de laptops met Chrome OS het vooral goed onder consumenten en in de educatieve markt. Chromebooks van Acer, HP, Dell, Samsung, Lenovo en Toshiba bekleden de topposities in de lijst best verkopende laptops van Amazon.com en laten in tegenstelling tot laptops groeicijfers noteren.

Niet voor iedereen geschikt

Nadeel van de goedkope laptops blijft dat ze niet overweg kunnen met desktopapplicaties als iTunes, Photoshop en Microsoft Office, maar ze zijn snel en vrijwel virusvrij.