De bladeserver zoemde al sinds eind vorig jaar rond in het geruchtencircuit, en vanaf vandaag is bekend wat het hele idee precies omhelst.'Project California', zoals het systeem tijdens de ontwikkeling heette, is een combinatie van bladeservers, blade-chassis met ingebouwde switches en interconnects, en gaat nu door het leven als het Unified Computing System (UCS).

Kern van de UCS is het bladesysteem, volledig nieuw terrein voor de netwerkreus. De UCS B-Serie Blade Servers zijn Intel Nehalem Xeon-gebaseerde systemen. De blades zijn in verschillende configuraties verkrijgbaar, en moeten de rekenkracht voor virtualisatie-toepassingen leveren. Precieze specs heeft Cisco nog niet bekend gemaakt. "Dat hangt samen met de nieuwe Nehalem chipset die Intel eind deze maand onthult", zegt Rob Willekes, product sales specialist van Cisco's datacentrum-divisie tegenover Techworld. "Bovendien zijn de specs niet zo interessant: het gaat erom dat alle hardware, netwerk en storage onder een noemer wordt gevangen."

Switches

Naast de bladeserver komt Cisco met de UCS 6100 Series Fabric Interconnects. De 10 Gbps DCE/FCoE interconnect switches komen beschikbaar als 20-poorts, 1-racks systeem, of als een 40 ports 2-racks kast. De UCS 2100 Fabric Extenders moeten de connectiviteit in het chassis zelf regelen. Deze past in een bijbehorend UCS 5100 series chassis, een 6U kast. De chassis biedt ruimte aan acht blades en twee fabric extenders.Cisco brengt drie varianten netwerkadapters, in kaartvorm (mezzanine). Op deze manier kunnen adapters speciaal worden toegespitst op de technische behoeften door meer van de ene en minder van de andere kaart te gebruiken: voor virtualisatie, compatibiliteit of ethernet.

"Wat we eigenlijk doen is het samenbrengen van drie onderdelen van het datacentrum: virtualisatie, netwerk en rekenkracht", zegt Willekes. Softwarematig kan de hele rits aan producten beheerd worden met UCS Manager, welke direct in de apparatuur geïntegreerd is. "Het beheerplatform is ontwikkeld door BMC-dochter BladeLogic", zegt de Cisco-man. "Daarmee krijg je een enkel beheerpunt voor meerdere blades en andere apparaten."

Een ander voordeel van het beheerplatform is het gebruik van serviceprofielen voor verschillende applicaties. "Je kunt voor elke applicatie, of het nou een webserver, Oracle, SAP of iets anders is, een serviceprofiel aanmaken", zegt Willekes. "Die kun je vervolgens in een keer over de gehele infrastructuur uitrollen." Idee daarachter is dat vervolgens alle virtualisatie-instances, switches en hardware direct klaar zijn voor gebruik.

Het systeem komt in mei op de markt, ook in Nederland, samen met een ingebouwde Nexus 1000 virtuele switch. Ook die is cruciaal voor de UCS, zegt Willekes. "De switch draait bovenop het hele platform. Wat we eigenlijk doen is het doortrekken van netwerkvirtualisatie naar het niveau van de virtuele machine." De Nexus 1000 is gebaseerd op Virtual Network Link, ontwikkeld door VMware.

Willekes ontkent dat met het systeem een datacentrumbreed vendor lockin kan ontstaan. "Allle componenten zijn gebaseerd op open standaarden. Dat betekent dat je eventueel ook andere producten kunt aanschaffen", aldus Willekes. Bron: Techworld