Oracle heeft sinds een jaar de serverbusiness van Sun Microsystems overgenomen, maar kon de vrije val in verkoopcijfers in eerste instantie niet keren. Het ergste lijkt nu voorbij, maar Oracle moet van ver komen. Het heeft niettemin altijd gezegd zich volledig achter de ontwikkeling van het SPARC-platform te zetten.

Cisco komt vanuit een heel andere richting. Twee jaar geleden besloot het netwerkbedrijf meer grip te willen hebben op de markt voor datacenterapparatuur en startte met Unified Computing Systems. In Amerika is Cisco met die bladeservers nu de top 5 van grootste leveranciers binnen gekomen. Wereldwijd moet het Fujitsu nog voor zich dulden, maar dat bedrijf kan het tempo van de markt allang niet meer bijbenen.

Cisco nog wel een dwerg

Wat absolute aantallen betreft blijft Cisco buiten de Verenigde Staten nog een relatieve dwerg met 1,6 procent marktaandeel in omzet. Toch vinden de onderzoekers van analistenbureau IDC de ontwikkelingen bij de netwerkgigant interessant genoeg om apart te vermelden in hun kwartaalbericht.

Cisco is nu wel de nummer drie van de wereld wat betreft bladeservers, een marktsegment dat twee keer zo hard groeit als de totale markt. Deze markt wordt nog gedomineerd door HP, dat de helft heeft van het totaal.

Meer vraag naar Unix

Oracle heeft het meeste profijt van de groeiende vraag naar SPARC-servers die draaien op Solaris. Het bedrijf laat de markt voor standaard x86-servers links liggen. Die keuze legt het bedrijf gezien de groei geen windeieren. Klanten vervangen nu echt kritische systemen na jarenlang de oude servers in de lucht te houden.

Dat heeft met name Sun Microsystems en vorig jaar dus Oracle parten gespeeld. De concurrentie van andere platformen nam eveneens toe doordat die goedkoper zijn. Maar voor kritische systemen kiezen klanten toch voor vervanging van Unixmachines door nieuwe Unixservers.

Ook meer z/OS

IBM profiteerde eveneens van de opleving in de markt voor grote systemen. De nieuwe System z-systemen, met z/OS, die vorig jaar op de markt kwamen, zorgen voor een enorme groei van 41 procent.

De vraag naar Linux-servers groeide met 16.6% naar 2 miljard dollar. Ze representeren nu 16.9% van de markt. Windows-systemen blijven overigens de markt domineren. Driekwart van alle servers gaat de fabriek uit met het besturingsysteem van Microsoft. Dat is slechts goed voor nog niet de helft van de totale serveromzet in het afgelopen kwartaal. De marges zijn veel lager dan die van kritische systemen.