Het Nexus switchingplatform dat vandaag wordt aangekondigd, kan worden vergeleken met de CRS-1 (Carrier Routing System), een enorme switch voor de core van carriernetwerken die in 2004 op de markt kwam. De Nexus is echter meer bedoeld voor het datacenter en kan zowel servers als storage koppelen.

Cisco hoopt met Nexus een centrale rol in het datacenter te kunnen opeisen. Om de Ethernet-switches en de storage op hetzelfde platform aan te kunnen sluiten, gebruiken de Nexus-systemen een uniforme switching fabric en de opkomende Fibre Channnel over Ethernet-standaard.

Gevirtualiseerd OS

Ook is Nexus voorzien van een gevirtualiseerd besturingssysteem genaamd NX OS. Idee is dat dit besturingssysteem de switch kan opdelen in meerdere logische switches die totaal verschillende processen draaien. Zo zou een stukje van de switch de storage kunnen afhandelen terwijl een andere logische switch binnen de Nexus de servers koppelt. Deze gevirtualiseerde architectuur komt op termijn mogelijk ook terug in andere productlijnen van Cisco, zo meldt senior vice-president Jayshree Ullal van Cisco’s datacentergroep tegenover de nieuwsdienst van IDG.

De Nexus-switches komen in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt. De eerste telg zal de Nexus 7000 chassis zijn met een prijs vanaf 75.000 dollar. Maar aan een ‘typische configuratie’ zal echter een prijskaartje van zo’n 200.000 dollar hangen, aldus Ullal. Nog wat cijfers: een enkel chassis kan 15 Tbps aan verkeer afhandelen met 512 poorten voor 10 Gbps. 40 Gbps- en 100 Gbps-poorten staan op de planning. De Nexus komt ook in bladevorm op de markt.

Concurrentie

Cisco is niet het enige bedrijf dat solliciteert naar de rol van centrale regelaar in het datacenter. Zo kondigde Brocade vorige week met de DCX een erg grote switch aan met ondersteuning voor inclusief ondersteuning van Fibre Channel, Fibre Channel over Ethernet (FCoE), Data Center Ethernet (DCE), Gigabit Ethernet en iSCSI-protocollen. OEM partner Sun Microsystems heeft al zijn eigen versie van de DCX op de markt.

Bron: Techworld