HP is samen met IBM de voornaamste doelwitten van Cisco, die gisteren na vele geruchten zijn Unified Computing System onthulde; een chassis met bladeservers en ingebouwde switches die als absoluut centrum voor het Datacentrum moet dienen. Ook Dell is een concurrent, maar veel minder omdat HP en IBM zich steeds nadrukkelijker in de netwerktechnologie begeven. HP heeft zijn eigen netwerkdivisie ProCurve, terwijl IBM een innig samenwerkingsverband heeft met Juniper.

Volgens Dick van Gaalen, program manager business technology bij HP, is de trend dat datacentra steeds meer als een enkel systeem werken al erg oud, en ingegeven door de roep om standaardisatie en consolidatie die zich daar afspeelt. "De thematiek van een datacentrum als een systeem in itself is al zo'n 6 a 7 jaar oud", zegt Van Gaalen.

Trend

Het is volgens Van Gaalen logisch dat Cisco met een bladeserver komt. HP doet immers al een tijdje hetzelfde, maar de andere kant op: als serverleverancier zich begeven in datacentrum-netwerken. "HP gebruikt bijvoorbeeld Virtual Connect om de verbinding tussen server, SAN en netwerk te regelen", zegt Van Gaalen. "Dat heeft tot gevolg dat je daar geen aparte switches meer voor nodig hebt. Daar is Cisco niet blij mee."

Ondanks dat Cisco een groot bedrijf is met heel veel invloed, is Van Gaalen niet heel erg onder de indruk van de poging van de netwerkreus. "Ik denk niet dat HP zich zorgen hoeft te maken. Wij zijn al van oudsher bezig met dit concept en hebben heel veel ervaring", zegt Van Gaalen. Technologisch heeft Cisco weliswaar een streepje voor met zijn ingebouwde virtuele switch, "maar ons portfolio is een stuk completer. Wij hebben bijvoorbeeld ook de expertise voor het inrichten van het gebouw zelf, daar doet Cisco niets mee."

"Cisco moet nog leren dat technologie voor organisaties niet meer het belangrijkste punt is. Het gaat, zeker nu, om hoe ze hun volledige ict-omgeving inrichten, en hoe dat zo goedkoop mogelijk kan. Wij moeten ons zorgen gaan maken op het moment dat Cisco zijn oplossingen goedkoper kan aanbieden dan wij, maar ik denk niet dat ze dat kunnen." Cisco blijft volgens Van Gaalen wel een "gerespecteerde partner" als netwerkleverancier. "Maar het heeft geen zin voor een bedrijf om bij de volgende refresh over te stappen. Je kunt net zo goed overstappen van Cisco naar bijvoorbeeld ProCurve."

Niet alleen een server-dummy

Ook Brocade, die Cisco met het overgenomen Foundry beconcurreert op het netwerkvlak, heeft weinig fiducie in succes voor hun rivaal. “Het is complex en kostenintensief. Dit vereist diepgaande investeringen van klanten en die doen dat nu niet”, zo sluit regionaal directeur Piet Giesbers zich tegenover Webwereld aan bij de stelling van HP. Daarnaast loopt Cisco volgens Giesbers op ook op andere punten achter, bijvoorbeeld de SAN-markt waar zijn bedrijf erg actief in is. “De vraag is: hoe diep kun je gaan in de complexiteit? Zeker tegen gevestigde spelers.”

IBM laat weten geen reactie te geven op Cisco's entree in de markt. Bron: Techworld