Dat antwoordt een woordvoerder van Cisco op een vraag tijdens de RSA-conferentie vorige week. Het zullen de eerste vruchten zijn van een pact die Cisco en Microsoft twee jaar geleden hebben gesloten rond Network Access Control. De variant van Cisco, Network Admission Control, moet gaan samenwerken met het Network Access Protection van Microsoft, waarbij de eerste de infrastructuur voor zijn rekening neemt, terwijl de tweede op de end-points zit.

Overigens gaat het niet zozeer over nieuwe apparaten, maar eerder om een uitbreiding van de software, stelt Marc Samsom van het Business Development Security onderdeel van Cisco. "Wat we eigenlijk doen is het NAC-framework doorontwikkelen in de richting van NAP", zegt Samsom tegen Techworld. Hij kan niet officieel bevestigen dat de eerste producten over een maand verschijnen, maar de verwachting is er wel. "We zijn hier al een hele tijd mee bezig, het ligt bij ons al op de plank", zegt Samsom. "Het was wachten op Windows Server 2008, waarin NAP geïntegreerd zit." Nu die uit is, kunnen de NAC/NAP plannen verder worden uitgevoerd zoals de twee bedrijven twee jaar geleden hebben afgesproken.

Ondanks interesse is NAC bij potentiële afnemers nog niet echt aangeslagen, deels omdat verschillende leveranciers het concept een andere invulling geven. Interoperabiliteit tussen het aanbod van pionier Cisco en softwarereus Microsoft kan de markt echter open breken. Dit omdat er dan een de-facto standaard kan ontstaan, zo zei Forrester analist Robert Whiteley vorige week tegenover Techworld. Bron: Techworld