Cisco's bugrapport werd met enige scepsis ontvangen door IT'ers, maar het probleem van soft errors begint chips steeds meer parten te spelen nu de dichtheid van geïntegreerde schakelingen steeds verder toeneemt. Daarbij kan een enkel geladen deeltje leiden tot kleine fouten in de bewerkingen die de chip uitvoert.

Netwerkgigant Cisco schreef jaren geleden al over het fenomeen Single Event Upset (SEU) waar bijvoorbeeld chipmakers als Intel zich steeds meer mee bezighouden. Routers en switches zouden daar in de toekomst meer problemen mee ondervinden. Sinds 2001 doet het bedrijf onderzoek naar de effecten, onder meer door apparatuur bloot te stellen aan een deeltjesversneller.

IT'ers tonen zich vaak sceptisch over kosmische straling als oorzaak van dergelijke storingen, omdat het zeldzaam is (of in ieder geval was, nu chipkrimp ver gaat), lastig te reproduceren is en het niet te zien is of geflipte bitjes zijn veroorzaakt door ongewenste deeltjes. De hardware maakt nou eenmaal geen onderscheid tussen die deeltjes en de deeltjes die door de IC zouden moeten stromen.