De ontwikkeling van 'Windows Server on WAAS' (WoW) werd al in februari van dit jaar aangekondigd tijdens de introductie van Microsofts nieuwe serverbesturingssysteem. Met de bundeling kunnen bijkantoren worden bediend met WS 2008-diensten, terwijl de applicaties blijven komen vanuit een centraal punt. De Wide Area Application Services van Cisco zorgen ervoor dat de WS2008-diensten met een minimale vertraging worden afgeleverd.

WoW biedt daarmee een alternatief voor een tweetal andere scenario’s: het volledig centraal draaien van alle functionaliteit wat een slechte perfomance kan opleveren, of het volledig installeren van WS 2008 op alle bijkantoren, wat een te zware maatregel kan zijn.

Cisco heeft zijn WAAS-appliance voorzien van virtualisatietechnologie om Windows Server 2008 er op te laten draaien. De serverdiensten die in eerste instantie worden ondersteund zijn het Domain Name System, Dynamic Host Configuration Protocol, Active Directory and Print Services. Het beheer van de functies kan op afstand gebeuren met behulp van het Microsoft System Center. Zowel Cisco als Microsoft neemt de ondersteuning van de combinatie op zich.

De prijs van een WoW begint bij een 10.000 dollar inclusief de hardware en softwarelicenties. Het is nog niet bekend per wanneer de oplossing in Nederland beschikbaar is.

Bron: Techworld