Cisco's ambitieuze UCS systeem heeft al een bladeserver, de B-Series, tot zijn beschikking, maar daar komt dus verandering in. De C-Series komt in 1U of 2U-formfactor en is net als de blade gebaseerd op de Intel 5500 Xeon Nehalemprocessor. Daarmee zijn gebruikers niet langer beperkt tot het principe van de bladeserver, maar ze moeten dus nog wel wachten tot het laatste kwartaal van 2009. De UCS is sinds vorige maand verkrijgbaar.

Het is de eerste grote toevoeging aan de UCS sinds Cisco het systeem bijna twee maanden onthulde. Met de UCS, ontwikkeld onder de codenaam California, veroorzaakte Cisco flinke ophef omdat gevestigde serverleveranciers als HP en IBM een geduchte concurrent erbij hebben gekregen. Grote troef voor Cisco is de integratie van de servers met hun virtuele Nexus 1000 switches.

Breder

Daarmee hoopt Cisco nieuwe klanten aan te boren. "De C-Series is bedoeld voor een heel ander soort klant dan de B-Series", zegt Rob Willekes, product sales specialist van Cisco. "Bladesystemen worden vooral gebruikt door de grote bedrijven en grote datacentra, terwijl bijlocaties meer met rackservers werken." Cisco brengt volgens Willekes altijd eerst systemen voor het topsegment op de markt, voordat ze versies uitbrengen voor kleinere omgevingen.

Wel is er slecht nieuws voor beheerders die hopen om van de UCS gebruik te kunnen maken met apparatuur van derden: Eventuele hoop dat de omgeving redelijk opengesteld wordt, verdwijnt in ieder geval voorlopig in de kast. Hoewel Cisco zelf beweert dat zijn systeem geheel gebaseerd is op open standaarden, het geheel integreerbaar maken van bestaande niet-Cisco servers gaat het bedrijf toch echt te ver.

Tegenover Techworld-zuster Network World laat Soni Jindiani van de divisie voor servermarketing daarover geen misverstand bestaan: Cisco zal de omgeving niet openstellen voor concurrenten als Dell en HP, waardoor een keus voor UCS betekent dat je de-facto alles bij Cisco moet inslaan.

Adapter

Bovendien zullen de virtuele adapter en geheugentechnologie├źn gesloten blijven, wat het derde partijen moeilijker maakt om nieuwe producten te bouwen voor de omgeving. Cisco zou IOS immers ook niet licenseren, zo redeneert Jindiani, en ook ondersteuning zal beperkt blijven tot eigen Cisco-kit. "Maar zeg nooit nooit", voegt ze er nog aan toe.

Willekes wil het beeld van een 'gesloten' Cisco wel nuanceren. "Dat we de eersten zijn die bijvoorbeeld de adapter bouwen, wil niet zeggen dat alles proprieritary is. Ook onze virtuele adapter voor single route I/O virtualisatie is gebaseerd op open standaarden." Iedereen kan het in principe bouwen, zo vindt Willekes, maar dan moeten ze dat wel doen. "Voor de rest is UCS gebaseerd op standaarden als x86 en ethernet, conventioneler kan niet."

Bron: Techworld.nl