Dat is de koers die Citrix-topman Mark Templeton heeft uitgezet tijdens zijn keynote gisteren op het iForum-evenement van het bedrijf in Antwerpen. Verder probeert Citrix zich op zijn 20e verjaardag opnieuw neer te zetten als dé leverancier voor het flexibel aanroepen van applicaties.

Een hele trits nieuwe software moet dat laten zien. Concreet heeft Citrix al zijn Citrix Receiver uitgebracht, een agent-achtige programma waarmee applicaties aan te roepen zijn vanaf verschillende platformen. Die zijn dan niet per se van het bedrijf zelf. Het is met de Receiver bijvoorbeeld mogelijk om de iPhone te gebruiken om bij software op de servers te komen.

Dazzle

Een andere nieuw product is Dazzle. Afgekeken van Apple's muziekdienst iTunes maakt Dazzle het mogelijk om een soort webwinkel in te richten voor bedrijfsapplicaties. Via XenApp, XenDesktop en de nieuwe XenClient-software worden de applicaties op aanvraag naar de gebruiker gestreamed. XenClient is de stempel die Citrix heeft geplakt op de mogelijkheid om een eigen, virtuele client waar dan ook te draaien, zonder dat de data zonder meer lokaal wordt opgeslagen. De bare metal-virtualisatiesoftware is samen met Intel ontwikkeld en moet aan het eind van het jaar uitkomen.

Zowel de Receiver- als Dazzlecomponenten zijn gratis. Addertje bij de nieuwe producten is wel dat ze alleen werken op een bestaande Citrix-infrastructuur.

Met dat soort technologieën, zo schetst Templeton, wordt de scheidslijn tussen hardware van het bedrijf en privé-apparatuur een stuk vager. “Je kunt het vergelijken met TV waarbij je per view betaalt", zegt Templeton tijdens zijn keynote. "De verzender is helemaal niet geïnteresseerd in wat jij als kijker, de gebruiker, uitkiest of welk tv-toestel je gebruikt. Zijn rol blijft bij het verzenden van de content, en het bieden van de keus."

Uiteindelijk bestaat een 'verconsumenteerde' infrastructuur volgens Templeton uit drie onderdelen, en niet veel meer: de controller, de applicatiedelivery en de ontvanger. Gebruikers hebben volgens de CEO steeds meer de neiging om hun eigen apparaten te introduceren in het bedrijfsnetwerk, en de truc moet dan zijn dat ze wel gewoon bij de applicaties kunnen zonder dat de integriteit van de ict-omgeving eronder lijdt. "Eigenlijk creëren we een aparte, afgesloten omgeving waarbij gebruikers op hun eigen apparaten, of het nou desktops, netbooks of iPhones zijn, hun werk kunnen doen." Templeton geeft toe dat het de zoveelste exponent van de opkomst van cloud computing is, al noemt hij het concept "een duidelijk overhyped onderwerp" van de laatste tijd.

Daar zit wel een prijskaartje voor de gebruiker aan, zo zegt Templeton tijdens een rondetafeldiscussie later. "Ze zullen meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Je kunt bijvoorbeeld als bedrijf gaan eisen dat ze een redelijke thuisverbinding hebben, en als die eruit ligt, dan is dat een probleem dat niet de ict-afdeling, maar zij zelf zullen moeten oplossen", zegt Templeton. "Dat soort dingen worden steeds vanzelfsprekender. Je eist nu ook dat medewerkers schoenen en sokken aan hebben op het werk. Dat staat in geen enkele taakfunctie-omschrijving, maar anderhalve eeuw geleden was het een stuk minder vanzelfsprekend."

Templeton stelt nog wel vast dat het niet betekent dat thuisnetwerken hierdoor niet per se aan hogere eisen moeten voldoen. "Nee, we zullen geen SLA's gaan zien in de thuisverbindingen. Ik denk dat de SLA door de verconsumentering over vijf jaar niet meer dan een fossiel is uit het verleden." Bron: Techworld