Nadat vorige week Microsoft en Red Hat al een samenwerking hebben aangekondigd op het gebied van virtualisatie, was het nu de beurt aan Citrix en Microsoft. Het grootste nieuws bij deze aankondiging was dat Citrix binnenkort hun nieuwe virtualisatie management tool, Citrix Essentials, uit zal brengen in twee versies, een voor Citrix XenServer en een voor Hyper-V van Microsoft. Essentials zal kunnen worden beheerd vanuit XenCenter en vanuit System Center van Microsoft.

Frank Artale, vice president, business development van Citrix kondigde de deal aan in Nederland. Hij vertelde dat Citrix Essentials onder ander StorageLink heeft, een set tools voor shared storage. Volgens hem moet je zonder Essentials goed zijn ingevoerd in shared storage om het gevirtualiseerd op te kunnen zetten. Met Essentials is dat een stuk makkelijker. Alle best practices zitten er al in.

Zeker voor Hyper-V is het een vooruitgang, zegt Artale: “Hyper-V begrijpt dat shared storage bestaat, maar het integreert niet. Nu zal dat makkelijker te gebruiken zijn, met dezelfde technologie als op XenServer. Met deze bundel technologieën zal Hyper-V beter gebruik kunnen maken van enterprise infrastructuren.”

Daarna zet Arale Essentials af tegen de producten van VMware. Volgens hem abstraheert VMware van de hardware, door middel van hun filesystem. Daardoor wordt de functionaliteit van de hardware gedicteerd door VMware. Citrix laat de hardware vendors zelf bepalen welke functionaliteit ze aan hun machines toevoegen. Die kunnen ze vervolgens zelf aandragen voor Essentials. “Het enige wat Citrix doet is de virtuele machine verbinden met de storage, en daarna gaat het uit de weg”, zegt Artale.

Citrix Essentials is het eerste product van een grote software vendor voor Hyper-V. Volgens Artale zal het er ook voor zorgen dat bedrijven gemakkelijk over kunnen stappen van XenServer naar Hyper-V en andersom. Dezelfde virtuele machines kunnen op beide hypervisors worden gebruikt.

Beide versies komen er in twee edities. De Enterprise editie kost 1500 dollar, de platinum editie, die ook de licentiecode bevat voor stage management, is te koop voor 3000 dollar per server . De high availability features zullen er trouwens alleen in zitten voor XenServer, niet voor Hyper-V.

Essentials is niet de enige zet die Citrix doet om VMware een hak te zetten. Vanaf april zal XenServer gratis zijn.

Bron: Techworld