Het pakket, bestaande uit de open source Xen Hypervisor (versie 3.2) en de beheertools van Citrix, is volgens de leverancier vooral verbeterd op het gebied van hoge beschikbaarheid en disaster recovery. De techniek voor failovers is uitgebreid, en Citrix beweert dat het nu ook mogelijk is om volledig door te schalen naar volledige fouttolerantie. De technologie komt van Citrix-partner Marathon Technologies.

"Een van de verbeteringen die we bijvoorbeeld hebben doorgevoerd, is het systeem dat zich bezighoudt met de fault positives, Heartbeat", zegt John Glendenning, de vicepresident van Citrix Europa, tegenover Techworld. "Het gebeurt regelmatig dat het beheersysteem een valse positieve geeft op haperende hardware, en de VM's doodleuk overzet terwijl de server prima in orde is", aldus de VP. "Op dat moment krijg je wat wij een zombie-server noemen: de VM's draaien gewoon door, terwijl ze al zijn omgezet." XenCenter, de beheersoftware voor XenServer, heeft nu een optie om euthanasie te plegen op deze servers na de failover, om zeker te zijn dat deze niet gewoon door blijven draaien.

Een andere beheerverbetering die Glendenning noemt is de zoek-tool die met XenServer wordt meegeleverd, die nu ook het taggen van groepen en templates toestaat. Het uitrollen van VM's is volgens Citrix verder versimpeld, met de beschikbaarheid van configuratiewizards, en ook de tools voor het bijhouden van de prestaties zijn uitgebreid.

De ondersteuning voor verschillende infrastructuren van storage is verbeterd, en uitgebreid met officiële ondersteuning voor integratie van Dell-EqualLogic iSCSI. Een meegeleverde API maakt het mogelijk om het ook in andere omgevingen (zowel Fibre Channel als iSCSI) in te passen.

De software ondersteunt nu ook Windows Server 2008 en de Linux-distributie CentOS. Op de vraag of en wanneer Ubuntu wordt ondersteund, antwoordde Glendenning dat dit nog niet in de planning staat. "Ubuntu is volgens ons toch meer een desktop-OS, en we willen ons meer op de belangrijke besturingssystemen voor servers richten."

XenServer 5 is per direct beschikbaar voor 900 dollar per server. Bron: Techworld