Met de transactie is een bedrag van ongeveer 500 miljoen dollar (ruim 370 miljoen euro) gemoeid, waarvan 107 miljoen dollar via aandelenruil wordt gefinancierd.

Citrix wil de producten en het personeel van Xensource integreren en zal het hart van de Virtualization & Management Divisie gaan vormen. Xensource-directeur Peter Livine komt aan het hoofd van deze divisie te staan.

Voor Citrix is de stap belangrijk omdat het bedrijf verwacht dat de markt zal groeien naar zo’n vijf miljard dollar. Bovendien moet de aankoop een gat in het portfolio van Citrix gaan opvullen.

Citrix heeft een grote verwachting bij de desktopvirtualisatie en denkt dat 30 procent van de kantoorcomputers over vijf jaar gevirtualiseerd zijn.

Ondersteuning

Gebruikers van de open-sourceedities van Xen virtualisatie hoeven zich geen zorgen te maken over de ondersteuning vanuit Citrix. Onderdeel van de overeenkomst is het zorgen voor procedures zodat het project onafhankelijk toezicht krijgt.

Dat laatste is onder meer belangrijk voor Novell, dat sterk leunt op de mogelijkheden van Xen-virtualisatie. Woensdag maakte Novell bekend dat het Suse Linux Enterprise Server met geïntegreerde Xen virtualisatie software wil inzetten bij Casio.

Zowel Novell, als Xen en Citrix zijn partners met Microsoft dat een groot belang heeft bij virtualisatie.