Kort door de bocht is Atmos, de officiële naam van wat hiervoor de code Maui voerde, een verzameling tools waarmee ontwikkelaars grootschalige toepassingen voor opslagvirtualisatie kunnen ontwikkelen. In plaats van het indelen van de applicatiegegevens in storageblokken, is Atmos objectgeorienteerd, met metadata gedefinieerd door de gebruikers. Daarmee zou het terugvinden van informatie een stuk vlotter moeten verlopen.

De aanpak brengt ook de mogelijkheid met zich mee om policies te definiëren voor het toewijzen van gegevens in gedistribueerde cloud-achtige omgevingen, zo meent de fabrikant. Zo kunnen bijvoorbeeld meerdere kopieën van belangrijke gegevens gemaakt worden, de 'premium'-policy, terwijl het pakket voor minder belangrijke data juist kan worden ingesteld opdat het minder aanspraak maakt op het systeem.

Atmos wordt geleverd met een api voor het integreren van web services volgens de vertrouwde protocollen en ontwikkelmethoden, zoals SOAP en REST.

Het complete bouwpakket kan los worden aangeschaft, en is dan bedoeld voor een x86 VMware-omgeving. Liever heeft EMC het uiteraard als het product wordt voorgeladen op de Hulk-hardware (x86-servers die zijn uitgerust met sata-schijven en in smaken van 120, 240 en 360 TB beschikbaar zijn) van de leverancier zelf. Over de prijs wil EMC niets zeggen. Bron: Techworld