De zakelijke clouddienst Box opende direct al met een koers van 20,20 dollar, 44 procent boven de introductieprijs van 14 dollar. Het aandeel Box sloot de dag af met een koers van 23,23 dollar. Daarmee is het bedrijf 2,78 miljard dollar waard, terwijl die bij de IPO nog werd geschat op 1,67 miljoen. Bij een investeringsronde in juli werd Box op 2,4 miljard dollar geschat.

Box geeft te veel uit

Box maakte de plannen voor de beursgang al tien maanden geleden bekend, maar stelde de IPO uit, mede vanwege de dalende aandelen van andere techbedrijven. Ook waren analisten kritisch over het bedrijf: Box zou te veel kosten maken en te weinig omzet draaien. Het verlies over de eerste negen maanden van 2014 bedroeg 121 miljoen dollar. En vorig jaar gaf het bedrijf twee keer zoveel uit als het binnenkreeg.

De beursgang moet dus een succes worden, anders kan Box wel eens kopje onder gaan. Analist James Gellert plaatst Box in de 'gevarenzone'. "Het bedrijf heeft eigenlijk maar ongeveer een jaar om zichzelf te bewijzen", aldus Gellert tegenover de San Jose Mercury News.

Meer dan cloudopslag

Box richt zich de komende tijd op nieuwe diensten om mensen in organisaties beter te laten samenwerken. Dat is nodig ook. Met alleen cloudopslag kan het zich niet onderscheiden van de concurrentie. In de zakelijke markt van cloudopslag heeft Box volgens onderzoeksbureau IDC een marktaandeel van 14 procent, achter Dropbox (27 procent) en Microsoft (17 procent).

Box werd tien jaar geleden opgericht. De clouddienst richtte zich in eerste instantie op consumenten, maar focuste zich daarna alleen op bedrijven. Onder de ruim 44 duizend klanten zijn grote bedrijven als General Electric, Fox en NBC.

De 30-jarige Box-ceo Aaron Levie is door de beurskoers op papier fors rijker geworden. Hij bezit 3,4 procent van het bedrijf, nu 95 miljoen dollar waard.