Knights Landing verschijnt als co-processor, maar moet ook in een Xeon-cpu-socket geprikt kunnen worden. Intel heeft er nog niet bij heeft gezegd voor welke sockets de processor geschikt moet zijn. De chipfabrikant licht een tipje van de sluier op van zijn toekomstplannen op het International Supercomputing Conference dat in Leipzig wordt gehouden.

MIC naar CPU

Een andere variant is een co-processor zoals Intel die al eerder uitbracht als de Xeon Phi, die overigens ook de krachtige supercomputer Tianhe-2 mede aansturen. Intel bouwt verder aan zijn MIC-strategie (Many Integrated Core) om zoveel mogelijk rekenkernen in één chip te plaatsen, dat tot nu toe vooral in co-processors is verschenen.

Intel onthult nu aan een stand-alone chip te werken. Een van de knelpunten daarbij is het gedeelde geheugen en het is onbekend hoe de Knights Landing-processor precies zal verbinden met een Xeon Phi-co-processor.

Knight Landing 14nm

Het silicium van Knights Landing zal met het nieuwe 14 nanometerproces worden gemaakt op 300 mm wafers, vertelt Intel-manager Rajeeb Hazra tegen The Register. De transistoren van de huidige generatie worden gemaakt in een lithografieproces dat verbindingen op een grootte 22 nanometer maakt.

Intel verwacht in 2014 aan de slag te kunnen met dit kleinere lithografieproces, wat betekent dat Knights Landing niet nog dit jaar zijn debuut zal maken.