Collax is een Duits bedrijf dat serveroplossingen verkoopt die zijn gebaseerd op Linux. De lijfspreuk van Collax is dan ook 'Simply Linux'.

Er zijn natuurlijk wel meer bedrijven die de lucratieve mkb-markt ontdekt hebben en alles-in-één-servers voor mkb's op de markt brengen. Microsoft, bijvoorbeeld, met zijn Windows 2003 Small Business Server. Die is echter zonder enige beheerkennis van Windows niet door iedereen met succes aan de praat te krijgen.

Bovendien moet die nog voorzien worden van allerlei beveiligingssoftware en zelfs dan nog blijft de vrees voor hackers, virussen, parasieten en andere beveiligingslekken en -problemen. Vandaar dat er heel veel interesse in de bedrijfswereld is voor Linux, maar vaak durven we die stap niet te wagen omdat dat onbekend terrein is en we dus vrezen vroeg of laat op onoplosbare problemen in verband met beheer en configuratie te stuiten.

Collax brengt een product genaamd Collax Business Server of kortweg CBS op de markt dat weliswaar Linux onder de motorkap heeft, maar waar u als gebruiker en beheerder niets van merkt en ook niets mee te maken hoeft te hebben. U kunt CBS als software in de vorm van een cd krijgen die u maar hoeft te starten op een lege pc, zodat die omgetoverd wordt in een CBS-appliance.

U kunt echter ook een kant-en-klare appliance kopen. Collax heeft vier hardwareversies, afhankelijk van uw vereisten en met name het aantal gebruikers dat u wenst te ondersteunen. De CBS software is voor al die hardwareversies identiek. Wij kregen een kant-en-klare appliance toegestuurd: het model 80 met bijnaam 'the compact one'. Dit model is één boven het basismodel.

Collax Business Server Appliance 80

De CBSA 80 is een 19-inchrekmodel en hoewel dit toestel nog vrij compact is (ongeveer de grootte van een familiepizzadoos), is de fabrikant er kennelijk vanuit gegaan dat alle 19-inchtoestellen sowieso in een 19-inchrek in een aparte ruimte ondergebracht zullen worden. Vandaar dat er meestal geen stille koelsystemen aangebracht worden, maar ventilatoren die vrij luid zijn en soms aan een stofzuiger doen denken.

Ook deze CBSA 80 is niet bepaald stil, niet zo luid als een stofzuiger, maar luid genoeg om erg vervelend te zijn. Wij kennen genoeg bedrijven die een 19-inchrek in een hoek van hun kantoorruimte hebben staan en die dus bijzonder prijs zouden stellen op stille apparatuur.

De Nederlandse distributeur deelt ons mee dat zij Engelstalige documentatie meeleveren. We vonden een cd bij onze CBSA 80 met de CBS-software en het boekje daarvan heeft ook Engelstalige tekst. Het belangrijkste dat u moet weten is dat de basisnetwerkaansluiting eth0 heet en standaard het ip-adres 192.168.9.9 heeft. Overigens gaat de CBS-software altijd vergezeld van een licentiesleutel. Tot vijf gebruikers en voor privégebruik is die gratis, voor commercieel gebruik of voor meer dan vijf gebruikers moet u dus een licentie betalen.

Functionaliteit

U moet natuurlijk eerst beslissen wat u precies wil doen met deze server. De CBS biedt een ware weelde aan functionaliteit, veel meer dan bijvoorbeeld de Small Business Server van Microsoft (met uitzondering van de daarin begrepen Exchange-mailserver en SQL Server-databaseserver). De CBS heeft wel een mailserver aan boord, maar is niet vergelijkbaar met Exchange.

De databaserver is Mysql en dat is dus ook niet echt een grote jongen, al is het wel de meest gebruikte databaseserver ter wereld voor het maken van dynamische websites. Collax biedt wel een Open Exchange Server aan (desgewenst ook als appliance) als u graag een mailserver in uw netwerk wil hebben met volledige Exchange-functionaliteit en -compatibiliteit. Bovendien is Exchange4Linux verkrijgbaar als uitbreidingsmodule voor CBS als u geen aparte server daarvoor wil gebruiken.

U kunt de BSA gebruiken als een inline filter of als een gewone server in uw netwerk. Bij gebruik als een inline filter zult u hem plaatsen tussen uw internetlijn en de rest van uw netwerk: daartoe heeft de appliance twee netwerkaansluitingen (allebei giga ethernet). U kunt de appliance dan gebruiken als breedbandrouter (of isdn-router), firewall, virus-, malware- en spywarefilter, spamfilter en phishing-filter.

Daarnaast is de appliance natuurlijk ook inzetbaar als mailserver, webserver en fileserver. Collax raadt wel aan de appliance voor mail-, web- of fileservergebruik uit te rusten met raid. De filtersoftwaremodules (anti-virus, url-filter, radius voor authenticatie en Exchange4Linux) zijn ook optioneel en daar moet u sowieso een jaarlijks update-abonnement voor betalen.

Hardwareopties zoals meer lan-aansluitingen, raid, extra harde schijven, isdn- of analoge modemfunctionaliteit en dergelijk zijn uiteraard een eenmalige extra kost. CBS zelf kan ook automatisch bijgewerkt worden en daarvoor moet u dan ook een jaarlijks update-abonnement betalen.

Installatie

Bij een appliance hoeft u natuurlijk niet meer te doen dan de netwerkstekker(s) aan te sluiten en de spanning op te zetten. Als u een eigen pc tot appliance wil omvormen met behulp van de Business Server-cd, dan moet u wel eerst een installatieprocedure doorlopen. Die vereist een minimum aan interactie: u akkoord verklaren met een licentieovereenkost voor PyNIX (een op RedHat gebaseerde Linux-distributie voor servers) en de Collax Business Server-software, en instemmen dat de harde schijf volledig overschreven mag worden.

Collax heeft de typische tekstschermen van Linux ingekaderd in een grafisch scherm en voorzien van een progressiebalk. De hele installatie duurt zo'n tien minuten en dan herstart de pc met geïnstalleerde CBS en krijgt u een boodschap dat u op een werk-pc moet surfen naar de beheerwebpagina van de appliance met de juiste url die u moet intikken.

Beheer

Alles wat u moet doen, is deze appliance in uw netwerk aansluiten en dan een gewone pc herconfigureren voor een ip-adres in hetzelfde subnet als het standaard ip-adres van de appliance 192.168.9.9, zoals bijvoorbeeld 192.168.9.10. Als u CBS zelf installeert, krijgt u tijdens de installatie de mogelijkheid een ander ip-adres in te stellen. Dan kunt u met een browser naar de webbeheerinterface van de appliance surfen en alles instellen zoals u het wil hebben.

De allereerste keer dat u de webbeheerinterface oproept, krijgt u de vraag om eerst een root- en een admin-wachtwoord in te voeren. Er is onderaan ieder wachtwoordinvulscherm een knop waarmee u het systeem een veilig wachtwoord kunt laten genereren. Het root-wachtwoord is nodig om in Linux te kunnen inloggen, het admin-wachtwoord dient om in te loggen in de webbeheerinterface.

Als u dat gedaan hebt, krijgt u de hoofdwebbeheerinterface te zien. Die heeft een typische uitklapbare boomstructuur voor het menu uiterst links, en rechts daarvan het grote detailpaneel. Het menu kent drie tabbladen: System, Wizards en Settings. De System tab geeft u vooral statusinformatie en statistieken, en ook toegang tot de logs. De tab Wizards is erg nuttig voor de basisconfiguratie van CBS (Collax Business Server) voor verschillende taken. CBS kan gebruikersconfiguraties niet overnemen uit een Windows domein, maar hij kan wel een csv-bestand inlezen met gebruikersgegevens. Met de tab Settings kunt u alle instellingen manueel overlopen.

Er is zeker geen gebrek aan mogelijkheden en de functionaliteit is bijna overdonderend. Het beheer is echter zeker niet gemakkelijk. U hoeft inderdaad niets van Linux te kennen, maar u moet wel heel erg goed op de hoogte zijn van netwerkbeheer en het beheer en de mogelijkheden van alle functionaliteiten die in CBS ingebouwd zitten. Het webbeheer gaat er namelijk vanuit dat u weet wat u doet en geeft u voornamelijk formulieren om in te vullen met zeer beperkte hulp.

Conclusie

De Collax Business Server is erg krachtig en biedt zowat alles wat een moderne mkb'er maar zou kunnen wensen van een bedrijfsserver. De webinterface zou van ons echter nog wat gebruiksvriendelijker mogen zijn voor mensen die nog niet zo thuis zijn in het beheer van allerlei netwerk-, internet- en beveiligingsfaciliteiten.

Zeker bij de kleinere mkb's zullen mensen met een dergelijke kennis eerder dun gezaaid zijn. Als de benodigde kennis wel in uw bedrijf aanwezig is, kunnen we u de Collax Business Server echter warm aanbevelen. Qua prijs is hij in elk geval heel wat voordeliger dan allerlei andere appliances en zeker dan op Windows gebaseerde oplossingen. Bron: Techworld